Így lehet normális wifi az egész lakásban

Leteszteltük a Zyxel Multy U névre keresztelt wifi mesh megoldását, ami stabil és gyors wifit biztosít az egész lakásban.
Kapcsolódó cikkek

Az internet előfizetéssel és vezeték nélküli hálózattal rendelkező felhasználók jelentős részére számára valószínűleg nem ismeretlen az a jelenség, hogy az előfizetésben foglalt letöltési sebességet még csak megközelíteni sem tudják a wifire kapcsolódó készülékeiken. Ennek persze rengeteg oka lehet, és gyakran előfordul, hogy nem az infrastruktúra vagy a szolgáltató a ludas, hanem az előfizetés mellé járó, a csúcsminőségtől sokszor azért messze helyezkedő router, a lakás mérete vagy éppen a falak szerkezete.

Van, aki belenyugszik ebbe, akadnak ugyanakkor olyan megoldások, amivel orvosolható a probléma. Vásárolható a szolgáltatótól kapottnál jóval nagyobb sávszélességet biztosító router, kialakíthatunk több hozzáférési pontot és bevethetünk jelerősítőket. Kialakíthatunk továbbá egy wifi mesh hálózatot, amivel tényleg megoldható, hogy a lakás/ház minden pontján hasonló erősségű jelet kapjanak a csatlakozott eszközeink – mi egy teszt erejéig az utóbbival tettünk próbát.

Így turbózd fel az otthoni wifit
Bár a mobilinternet ára évek óta folyamatosan csökken, azért otthon vagy az irodában továbbra is a wifit részesítjük előnyben: mutatunk pár trükköt, hogy ne legyen vele gond.

Zyxel Multy U

A piacon jelenleg több ilyen megoldással is találkozhatunk, mi a tajvani Zyxel nemrég piacra dobott Multy U megoldását próbáltuk ki, ami az átlag felhasználók számára két jelentős előnnyel is rendelkezik. Egyrészt az átlag routereknél jóval kisebb és pofásabb eszközöket kapunk, de ami ennél is fontosabb, hogy a beüzemelésük nem igényel komolyabb számítástechnikai ismeretet, fél óra alatt még egy teljesen laikus felhasználó is egy működő hálózat hozható össze a segítségükkel.

De miről van szó pontosan? A wifi mesh technológia lehetővé teszi, hogy több kompatibilis routert kössünk össze (tehát nem szimpla jelismétlésről van szó), méghozzá vezeték nélkül, így juttatva megfelelő erősségű wifi jelet a lakás/ház minden szegletébe. A Zyxel Multy U is ezt kínálja, vásárolható belőle olyan csomag, amiben egy, kettő vagy három egység található. Ezek teljesen egyforma kis routerek, amik a szolgáltatótól kapott változattal összekötve segítenek helyre tenni a wifit a lakóterünkben.

A csomagot kibontva ilyen kis pofás routereket kaptunk – Fotó: Zyxel

A Multy U beüzemelésével egy dedikált, háromsávos wifi hálózatot hozunk létre, amiből egy sáv (az ún. backhaul, 5 GHz/866 Mbps) a felhasználó számára elérhetetlen, és arról gondoskodik, hogy a Multy U egységek között zavartalan és stabil legyen a kapcsolat. A másik két sáv viszont már rendelkezésre áll a csatlakoztatott eszközök számára, 5 GHz-en 866 Mbps-os 2,4 GHz-en pedig maximum 300 Mbps-os átviteli sebességet biztosítva a csatlakoztatott eszközeink számára.

Amellett továbbá, hogy a saját gerinccsatornának hála az egységek egyenletesen erős jelet biztosítanak a lefedett területen, az is fontos tényező, hogy amennyiben az összekötött eszközöknél valahol probléma lép fel, akkor nem áll le a teljes hálózat. A hibátlanul működő routerek átveszik az éppen kiesett egység szerepét, ráadásul az éppen használt eszköz (mobil, laptop, tévé stb.) mindig a legközelebbi egységtől kapja a jelet, és mivel a routerek egy hálózatot szolgálnak ki, így sosem kell azzal bajlódni, hogy váltogassunk a különböző hálózatok között az erősebb jel érdekében.

Hogy működik a gyakorlatban?

Nálunk egy két egységet tartalmazó Multy U járt, és a beüzemelés valóban pofonegyszerű folyamat nak bizonyult. Kezdésnek letöltöttük az iOS-re és Androidra egyaránt elérhető Zyxel Multy alkalmazást, ami teljesen egyértelmű utasítások kíséretében segít felállítani a vadiúj hálózatot.

Az egyik egységet UTP-kábellel kötöttük a szolgáltatónk által biztosított routerhez, létrehoztunk egy, a már meglévő wifink mellett üzemelő új hálózatot, majd ezt követően – továbbra is az applikáció utasításait követve – csatlakoztattuk a második egységet. Ennél csak arra kellett figyelni, hogy a lehető legstabilabb és leggyorsabb hálózat érdekében legalább 10-15 méter távolságra legyen az első kis routertől.

Az apró szerkezetek lényegében bárhová lehelyezhetők, és a mellékelt bőr szíjnak hála akár fel is akaszthatók, csak arra kell figyelni, hogy legyen a közelben konnektor, amin keresztül az áramot biztosítjuk. A „dobozok” tetején egy X alakú LED-es fényforrás is helyet kapott, ami különböző színekkel jelzi a készülékek állapotát – szerencsére ez a funkció a mobilappból bármikor kikapcsolható, amivel mi éltünk is miután sikeresen felállt a hálózat.

Akár fel is akaszthatjuk a kis szerkezetet – Fotó: Zyxel

A legfontosabb kérdés persze az, hogy mennyire vált be a Multy U? Mi egy kisebb, 50 négyzetméter alatti lakásban vetettük be az eszközöket, és azonnal érzékeltük a Zyxel megoldásának előnyeit. Már az első egység beüzemelésekor végeztünk egy gyorstesztet: az egyetlen Multy U által biztosított 2,4 GHz-es vezeték nélküli hálózat letöltési sebessége közel duplája volt az eredeti wifi nyújtotta teljesítménynek azon vastag jelfogó fal mögött, ami okán eleve a teszt mellett döntöttünk.

Az igazán szembetűnő eredményt viszont akkor értük el, mikor felállt a két csatlakozó eszköz biztosította mesh hálózat, és a lakás a szolgáltatótól kapott routertől eső legtávolabbi pontján az 5 Ghz-es sávon háromszoros letöltési sebességet mértünk az eredeti hálózatunkhoz képest.

Alul a régi, felül a Multy U által biztosított wifi hálózat sebessége, a lakás ugyanazon pontján – Fotó: 24.hu

Meg kell fizetni

Tesztünk alapján a Zyxel Multy U valóban képes hibátlanul ellátni a feladatát, azaz a jól elhelyezett egységeknek hála a lakás minden pontján stabil és gyors wifit biztosít, ráadásul a hálózat kiépítése sem igényel szaktudást, aki egy okostelefonnal elboldogul, annak ez a rendszer sem fog problémát okozni.

Mindez ugyanakkor nem olcsó mulatság, hiszen az egyetlen egységet tartalmazó Multy U nagyjából 35 000 forintot kóstál, a két kütyüt tartalmazó csomagért 60 és 70 ezer forint közötti összeget kell kicsengetni, míg a tripla kiszerelés 90 000 Ft környékén mozog. Ez nem kevés összeg, és egy profi ennél kevesebb pénzből is képes megbízható hálózatot építeni.

A kényelmet tehát meg kell fizetni, de ha valakinek van elegendő kerete erre, és nincs kedve vacakolni, annak a Zyxel megoldása simán jó választás lehet. Már csak azért is, mert a mobilapplikáció nemcsak a telepítésben és a sebességmérésben segít, de a beállítások között akár szülői korlátozásokat is bevezethetünk, illetve távolról is ellenőrizhetjük az otthoni hálózatunkat.