15 éves a levelező, ami mindent megváltoztatott

A Google a Gmaillel bizonyította, hogy nem csak egyszerű keresőcég: ha nincs, akkor ma talán nincs a Térképek, és nem lenne ilyen elterjedt az Android sem.
Kapcsolódó cikkek

Már másfél évtizede, hogy az addig csak keresőmotorjáról ismert Google lépett egy bátrat, és megmutatta egy addig nem ismert másik oldalát is: 2004. április elsején útjára indította a Gmail levelező bétáját, ami 2009-re nyerte el kész formáját. Épp azon a napon volt állásinterjún a cég mostani vezére, Sundar Pichai is, aki akkor egy április tréfának fogta fel a dolgot – de hamar bebizonyosodott, hogy ez korántsem így van.

Az ingyenes szolgáltatás azért is volt vonzó a felhasználók számára, mert egy gigabájt ingyen felhős tárhelyet kínált, amit később első születésnapján meg is duplázott a cég, mára pedig már 15 gigabájtnyi adatot tölthetünk fel a Drive-ba. Azóta a Gmailnek már több mint 1,5 milliárd felhasználója van világszerte, és az egyik legnépszerűbb levelezőnek számít.

A 2004-ben indított szolgáltatás olyan nagy levelezőkkel kezdett versenyezni, mint a Hotmail, és a Yahoo. Ahogy egyre többeknek lett internetezésre alkalmas mobiljuk, úgy a Gmail használtsága is elképesztő mértékben kezdett megnőni.

Forrás: AFP

A Gmail elindulása után egy évvel aztán jött a Google Térképek, ami napjaink első számú térképszolgáltatása a weben. A Google felvásárolta a YouTube-ot és az Android operációs rendszert is, amik pedig a legnagyobb videómegosztóvá, illetve legelterjedtebb mobilrendszerré váltak. Elkészült az évek során a Chrome böngésző is, ami hamar megverte a Microsoft Internet Explorerjét.

A Gmail a Google egy teljesen más oldalát mutatta meg. Ha megbukott volna, akkor ki tudja, hogy a többi szolgáltatásnak adtak-e volna egy esélyt?”

– fejtette ki gondolatait a korszakalkotó levelezővel kapcsolatban Bob O’Donnell, a Technalysis Research elnöke.

„Amikor megjelent a Gmail, még csak egy keresőcég voltunk. Nagy ugrás volt a számunkra, hogy egy e-mail szolgáltatást adtunk ki.” – mondta el a Wirednek adott interjújában Larry Page, a Google társalapítója.