Ilyen lehet a hajlítható kijelzővel visszatérő Motorola

Szabadalom árulkodik a felturbózott Motorola Razrről.
Kapcsolódó cikkek

Nemrég írtunk róla, hogy a Wall Street Journal értesülései szerint hajlítható kijelzővel érkezhet a tizenöt évvel ezelőtt debütált Motorola Razr mobiltelefon új kiadása. A 91Mobiles most kiszúrt egy tavaly decemberben levédett szabadalmat is, ami alapján már jobban körvonalazódik, hogy mire számíthatunk.

A  Szellemi Tulajdon Világszervezetnek (WIPO) benyújtott leírás alapján a készülék belsejében lévő, hosszúkás kialakítású hajlítható kijelző mellettegy másodlagos, kisebb méretű panel is helyet kap a mobil külső részén, amit zsanér választ el az elsődleges kijelzőtől.

A másodlagos kijelzőn a felhasználó úgy férhet hozzá az értesítésekhez, üzenetekhez, hogy fel sem kell pattintania hozzá a mobilt. A márkanevet birtokló Lenovo az eddigi pletykák szerint tavasszal dobhatja piacra az egykor igen népszerű modell új verzióját 1500 dolláros (kb. 430 ezer forintos) árcédulával.

Ugyan a RAZR nevet nem említi a szabadalom, a dizájn nagyon sok hasonlóságot mutat az ikonikus modellel, és a nagy külföldi portálok is annak reinkarnációjaként említik, ami már olyan modern újításokat is megkaphat, mint az ujjlenyomat-olvasó és a kamera. A lépés nem lenne meglepő azután, hogy a HMD Global is újra kiadott Nokia 3310-zel próbálta visszacsempészni a köztudatba a régi márkát.

Forrás: Motorola Mobility LLC

A Motorola szétnyitható, akkoriban kifejezetten vékonynak számító Razr modellje 2004-ben jelent meg, ez volt a V3-as széria, ami akkora népszerűségre tett szert, hogy a jó pár változatot számláló sorozatból az élettartamuk alatt nem kevesebb, mint 130 millió példányt értékesítettek. Az őrületes sikert aztán számos utánérzés követte (V8, V9, V13), viszont a szétnyitható készülékek iránti kereslet elapadt, többek között az 2007-es iPhone indított okostelefon-őrületnek köszönhetően.

Az előlapi kamerák miatt lyukas képernyő mellett várhatóan a hajlítható képernyő lesz az egyik legfelkapottabb telefonos trend 2019-ben: több gyártó is kacérkodik az új technológiával, a kínai Royole már be is mutatott egy ilyen készüléket, sőt a Samsung már tavaly lerántotta a leplet a saját megoldásáról, amit a pletykák szerint idén kereskedelmi forgalomba is bocsátanak.

Tényleg létezik: a Samsung bemutatta az összehajtható képernyős telefont
Megannyi pletyka után a cég élőben is megmutatta a speciális készüléket.

Hasonlót tervezhet a Lenovo is, a meglehetősen húzós árcédula pedig abból következik, hogy egy viszonylag új, még meglehetősen költséges technológiáról van szó. Ha lehet hinni az iparági pletykáknak, akkor a Samsung saját megoldása is horribilis áron kerül majd a boltokba.