Egy új vírus miatt merülhet gyorsabban a mobilja

22 alkalmazásban rejtették el a hirdetésekre klikkelő kártevőt.
Kapcsolódó cikkek

A Google nemrég 22 fertőzött alkalmazást távolított el a Play Áruházból, az utóbbi időben nem ez az első ilyen eset, és egyre gyakrabban történik meg. Az alkalmazásokban megbújó kártevő arra vette rá az eszközt, hogy a felhasználó tudta nélkül a háttérben töltsön be, és kattintson reklámokra. Az úgynevezett adware program működése azért sem hétköznapi, mert a vírus az androidos eszközöket iPhone-ként tüntette fel az online hirdetők előtt, aminek a hátterében az áll, hogy a hirdetési hálózatok értékesebbnek találják az Apple eszközeinek forgalmát, így jobban fizetnek a kattintások után.

A Sophos Labs kiberbiztonsági cég szerint a kártékony vírus június óta tevékenykedik, eddig 22 androidos appban fedezték fel. A felhasználók összesen kétmillió alkalommal töltötték le az érintett szoftvereket, melyek közt olyan népszerű appok is voltak, mint például a Sparkle nevű zseblámpa-alkalmazás, amit csak magában egymilliószor telepítettek.

A szakértők által Andr/Clickr néven emlegetett adware különösen agresszív, mivel a háttérben egy rejtett böngészőt indít el, iPhone-nak álcázza az eszközt, majd elkezd hirdetésekre kattintani, ezzel bevételt generálva a támadóknak. Azért is rendkívül nehéz leszámolni vele, mert bezárás után három perccel később ismét aktiválja magát, aminek következményeként a fertőzött mobilok fogyasztása megnő, és az akkumulátor gyorsabban lemerül.

Forrás: Sophos

Ahogy a modern adware-ek, az Andr/Clickr is képes letölteni és futtatni más fájlokat, de a kártevő üzemeltetői ezzel nem élnek, kizárólag a profitszerzés a céljuk, személyes fájlokat nem lopnak el a készülékekről.

A Google ugyan azóta törölte kínálatából az érintett appokat, érdemes ránézni a listára, hátha magunk is telepítettük volna valamelyiket. Ebben az esetben egy gyári visszaállítást ajánlunk, és természetesen az unalomig ismételt tanácsokat: mindig nézzük meg az app fejlesztőjét, az értékeléseket, és legyen biztonsági mentésünk a telefonon tárolt fontos fájlokról.

A fertőzött alkalmazások az alábbiak voltak:

Sparkle Flashlight, Snake Attack, Math Solver, ShapeSorter, Tak a Trip, Magnifeye, Join Up, Zombie Killer, Space Rocket, Neon Pong, Just Flaslight, Table Soccer, Cliff Diver, Box Stack, Jelly Slice, AK BlackJack, Color Tiles, Animal Match, Roulette Mania, HexaFall, HexaBlocks, PairZap