A tűznek vége, de az emberek még mindig szenvednek

Új veszély leselkedik a kaliforniai tüzek túlélőire: igaz, hogy a lángokat már eloltották, de a levegő minősége olyan rossz, hogy csak maszkban érdemes közlekedni az állam területének jó részén. A füstnek nem várt következményei is lettek: megnőtt a légminőség-mérők iránti kereslet az otthonokban.
Kapcsolódó cikkek

Minden idők legnagyobb kaliforniai tűzvésze egy tábortűzből indult, azóta felégetett 620 négyzetkilométernyi területet, egy egész várost, 13 ezer otthont, és 81 ember halálát okozta. Bár a lángokat már eloltották, a katasztrófa még nem tűnt el: a kaliforniaiak most a rossz levegőminőséggel küzdenek, ami jócskán megrövidítheti az élettartamukat, ha nem óvatosak. A helyzet annyira komoly, hogy

Észak-Kalifornia levegője most szennyezettebb, mint a legrosszabb levegőjű nagyvárosoké, mint amilyen például Peking vagy India bármelyik nagyobb városa.

A helyiek egyelőre leginkább maszkokban merészkednek az utcára, és a PurpleAir szerint az otthonokba szerelhető, wifivel működő légszennyezettség-mérőkre is megnövekedett a kereslet: míg eddig összesen nagyjából 2000 szerkezetet adtak el világszerte, úgy november 8-a óta még 500-at, és számítanak még arra, hogy ez a szám növekedni fog. Ez a szerkezet azért jó, mert nemcsak az otthoni levegőminőséget méri, hanem minden helyszínét, ahová felszerelték, és egy központi adatbázisban tartja nyilván – így aki elindulna otthonról, máshol is megnézheti, hogy éppen milyen a légminőség. A PurpleAir pedig csak az egyik olyan gyártó, amely otthoni légszennyezés-mérőket gyárt.

A lángokat már eloltották, most újabb veszéllyel kell szembenézniük – fotó: MTI/EPA/David McNew

A helyiek jól teszik, ha odafigyelnek a levegőben szálló por mennyiségére: komoly egészségügyi problémákat okozhat ugyanis, ha sokáig élnek olyan helyen, ahol ilyen mértékű a szennyezettség. A tüzek után Kaliforniában olyan füstöt okoztak, hogy egy ideig San Franciscoban maszk nélkül sétálni egy napig olyan károsodást okozott a tüdőnek, hogy az felért 10 cigaretta elszívásával.

A füst annyi finom részecskét tartalmaz, ami már nagyon káros az emberi egészségre:

a 2,5 mikrométeres és annál kisebb részecskéket ugyanis a szervezet képtelen kiszűrni, lerakódnak a tüdőn,

és komoly egészségügyi problémákat okozhatnak. Az Egyesült Államokban a legtöbb ilyen részecskét az autók és a széntüzelésű erőművek engedik a levegőbe, de a szennyeződés 20 százalékát már most az erdőtüzek okozzák – szakértők szerint pedig a klímaváltozással a tüzek száma drámaian meg fog növekedni.

Mindeközben az Egyesült Államok elnöke úgy gondolja, hogy mivel hidegfront érkezik az országába éppen, a globális felmelegedés nem létezik: