A legrosszabbkor szivároghattak ki a vásárlók adatai

E-mail címek szivárogtak ki az Amazon rendszeréből, pontosan még nem tudni, hányan érintettek.
Kapcsolódó cikkek

Több mint szerencsétlen időpontban, épp az idei Black Friday előtt közölte az Amazon, hogy vásárlók nevei és e-mail-címei váltak elérhetővé a rendszerükből. A kereskedelmi óriás ennél több részletet nem közölt, annyit árult csak el, hogy technikai problémáról van szó, így még nem tudni, hogy netán egy bizonyos termékhez, elhelyezkedéshez, funkcióhoz fűződhet-e az eset. A hibát azóta javították, az érintetteket értesítették.

Ugyan a neveken és e-mail címeken túl bankkártyaadatok, jelszavak, lakcímek nem váltak elérhetővé, de a mail-címeket a Black Friday előtt például jól tudják hasznosítani rosszakarók akár adathalász-támadásokhoz is, amelyek különösen megszaporodnak a nagy vásárlásokkal járó időszakok, ünnepek előtt.

Az sem mellékes, hogy a felhasználók bizalma megrendülhet a kereskedelmi óriásban, és a hír hatására kevesebben nyitják ki a pénztárcájukat a webes áruházban. A biztonsági szakemberek pedig azért kritizálják a céget, mert rendkívül kevés információt árultak el az esettel kapcsolatban.

Egyelőre még azt sem tudni, hogy pontosan hány embert érinthet a dolog és az Amazon pontosan melyik weboldaláról voltak elérhetők az információk, de a webáruház amerikai és európai vásárlói egyaránt kaptak levelet a cégtől, amiben az is olvasható, hogy jelszóváltoztatás nem szükséges.