Van megoldás a telefonlopás ellen, már csak használni kellene

Már létezik a technológia, amivel megoldható lenne, hogy ne legyen értelme mobiltelefonokat lopni.
Kapcsolódó cikkek

Németországban közel 600 mobiltelefont lopnak el naponta, az Egyesült Államokban évi 1,4 millió készülék jut hasonló sorsra, és sokaknak lehet rossz tapasztalata a hazai viszonylatokat illetően is.

Az eltulajdonított készülékeket ugyan lehet jelenteni a szolgáltatónknak, és a minden telefonban megtalálható tizenöt jegyű IMEI-szám alapján letiltható a készülék, de ez a megoldás csak akkor ér valamit, ha valaki olyan SIM-kártyával használná a lopott mobilt, ami szintén ahhoz a szolgáltatóhoz köthető, amivel a készülék korábbi tulajdonosa is szerződött.

Éppen ezért kevés az esélye, hogy a letiltás valóban eléri a célját.

Egész más lenne viszont a helyzet, ha minden nagyobb szolgáltató tisztában lenne azzal, hogy mely IMEI-számok tartoznak lopott telefonokhoz, hiszen ebben az esetben – akár világszinten – elérhető lenne, hogy a meglovasított készülékek használhatatlanná váljanak.

Gondoljunk bele, mi értelme telefont lopni, ha minden szolgáltatónál letiltják a készüléket, és csak komoly energiabefektetéssel megoldható, hogy később újra használható legyen?”

– teszi fel a nyilvánvaló kérdést Gil Perez, az SAP-féle Digitális Ügyfél Kezdeményezés (Digital Customer Initiatives) vezetője, aki szerint mindez nem utópia, hiszen van létező és működő megoldás a lopások visszaszorítására – már csak használni kellene.

Perezzel a Barcelonában megrendezett, három napos TechED konferencia keretében adódott lehetőségünk beszélgetni, és az SAP-nek dolgozó szakember állítása szerint a napjainkban egyre népszerűbbé váló blockchain technológiával simán megoldható lenne, hogy a világ legnagyobb telekommunikációs vállalatai sikerrel lépjenek fel a telefonlopásokkal szemben.

A jövőbe nyertünk bepillantást Barcelonában
A világ harmadik legnagyobb szoftvercége Barcelonában mutatta meg, hogyan képzelik el a jövő intelligens vállalatait.

De mi az a blockchain?

A blockchain (avagy blokklánc) korábban főleg a különböző kriptovaluták (Bitcoin és társai) kapcsán került előtérbe, ez a digitális pénzek alapja, hiszen a gazdasági tranzakciók megvesztegethetetlen digitális főkönyveként funkcionál. Lényegében egy olyan hálózatban megosztott és folyamatosan egyeztetett, egymás után csatolt blokkok adatbázisáról van szó, ami a kezdetektől tartalmazza az összes tranzakciót, és csak akkor módosítható, ha a hálózatban lévő felhasználók ebbe mind beleegyeznek.

A blockchain a kriptovaluták alapja, de máshol is használható – Fotó: Thinkstock

Egy blokklánc működése közös megegyezésen alapul – magyarázta Perez – lényegében digitális értékek önellenőrző ökoszisztémája, ahol a hálózat összeegyeztet minden egyes tranzakciót. Átlátható, mert az adatok mindenhol megegyeznek és nyilvánosak, továbbá nincs lehetőség a hamisításra, mert a korábban felvitt adatok módosítása a teljes hálózat felülírását igényli.

A blockchaint alapvetően a kriptovaluták létrehozására tervezték, de a nyilvános, szabadalommal nem védett technológia nem csak erre használható, hanem olyan hétköznapi problémák kezelésére is, mint a korábban tárgyalt telefonlopás.”

– állítja a szakértő. Hozzátéve, hogy, amennyiben a nagy telekommunikációs vállalatok létrehoznának egy olyan blokkláncot, ami tartalmazza az általuk forgalmazott készülék IMEI-számát, akkor globálisan megoldható lenne, hogy a bejelentett lopott telefonok használhatatlanná váljanak minden, a blokklánchoz csatlakozott szolgáltatónál, így idővel nem nagyon lenne értelme eltulajdonítani a készülékeket.

Tényleg nem csak álom

Perez nem a levegőbe beszél, hiszen a TechED konferenciát szervező, főleg vállalati szoftverek fejlesztésében érdekelt SAP élen jár a blokklánc-technológia bevezetésében és használatában, ráadásul a félórás interjúnk során a szakértő már olyan konkrét esetekről mesélt, ahol komoly gyógyszer- és élelmiszeripari szereplőkkel közösen tesztelnek blockchain alapú megoldásokat.

Előbbinél nyomon követhető a gyógyszerek útja, látható milyen receptekre adják ki őket, így például elkerülhetők a visszaélések, utóbbinál pedig nemcsak a termékek útja követhető nyomon, de egy esetleges visszahívás esetén az is pontosan visszafejthető, hogy hol a probléma forrása. Az ellátási lánc szereplői által biztosított, megváltoztathatatlan adatoknak köszönhetően meghatározható, hogy az élelmiszer már a termelőtől érkezett-e romlottan, vagy útközben érték olyan hatások (például megfelelő hűtés hiánya), ami a vásárlóknál jelentkező bajt okozta.

Ezek a rendszerek már nem csak elméletben léteznek,

de a valóságban is alkalmazzák őket, és a telefonlopást értelmetlenné tévő megoldás sem csak egy álom. Perez a konkrét példák mellett hívta fel a figyelmünket arra, hogy az 50 országban jelen lévő, globálisan 156 millió előfizetőt kiszolgáló Deutsche Telekom az SAP és a cég partnereként dolgozó Camelot ITLab bevonásával már nekilátott egy olyan blokklánc fejlesztésének, aminek pont az a lényege, hogy a vállalaton belül átlátható és biztonságos módon lehessen adatokat megosztani.

Nem csak álom a telefonlopások visszaszorítása – Fotó: ThinkStock

A prototípus már létezik, a cég szerint az első tesztek biztatóak, és bár a technológia egyelőre csak a Deutsche Telekomon belül alkalmas a telefonokhoz kapcsolódó adatok kezelésére, de Dr. Stephan Westermeyr, a vállalat beszerzési igazgató helyettese már a jövőbe tekint. Meg van ugyanis győződve róla, hogy a blokklánc sikeres használatával nem csak a telefonlopásokat lehet visszaszorítani, de az eltulajdonított készülékek által érintett cégeknek is nagyobb biztonságot nyújthatnak.

Már csak az kellene, hogy más telekommunikációs vállaltok is felismerjék a blockchainben rejlő lehetőségeket, és a Gil Perez által felvázolt közös rendszer keretén belül megosszák egymással a lopások visszaszorításához szükséges adatokat – egy ilyen összefogással (a lopott cuccokkal üzletelők kivételével) mindenki csak nyerhetne.

Nyitókép: ThinkStock