Itt vannak az első teljesen környezetbarát vonatok

Németországban adták át a világ első zéró kibocsátó, teljes egészében hidrogénnel működő vonatait. A járművek a korábbi, dízeles vonatok helyét fogják átvenni.
Kapcsolódó cikkek

A két világoskék Coradia iLintet a francia Alstrom készítette – írja az IFLScience. A vonatok egy nagyjából 100 kilométeres úton fognak közlekedni az észak-németországi Cuxhaven, Bremerhaven, Bremervoerde és Buxtehude között. A vonalon korábban dízelvonatok jártak.

A Coradia iLint kibocsátásmentes meghajtó technológiája környezetbarát alternatívát kínál a hagyományos dízelvonatokkal szemben, különösen a nem villamosított vonalakon

– mondta Bernd Althusmann, Alsó-Szászország gazdasági és közlekedésügyi minisztere.

Az új járműveket hidrogéntöltő állomásokon fogják ellátni üzemanyaggal. Egy-egy hidrogéntank 12 méter magas, és elég gázt tartalmaz egy vonat egész napra történő feltöltéséhez.

A vonatok üzemanyagcellák segítségével alakítják a hidrogén és oxigén keverékét elektromossággá, a felesleges energiát pedig lítiumion-akkumulátorokban tárolják. A járművek működésük során csupán gőzt és vizet bocsátanak ki magukból.

Az Alstrom következő célja, hogy további töltőállomásokat, illetve újabb 14 vonatot adjon át 2021-ig. A közeljövőben valószínűleg más országokban, így az Egyesült Királyságban, Hollandiában, Dániában, Norvégiában, Kanadában, Olaszországban és Franciaországban is elindítják az első környezetbarát vonatokat.

Kiemelt fotó: John MACDOUGALL / AFP