Ezt a gépet biztos, hogy azonnal hazavinné

Kezdetét vette Európa legnagyobb kütyüs rendezvénye, ahol már az első nap egy olyan pofás hordozható gépre bukkantunk, amit legszívesebben már a helyszínen a hónunk alá csaptunk volna. Kipróbáltuk a vadiúj Asus Zenbook 13-at, ami nemcsak jól néz ki, de strapabíró, ráadásul egy egészen jópofa újdonsággal is felvértezték.
Kapcsolódó cikkek

Augusztus 31-én veszi kezdetét Berlinben az IFA, Európa egyik legnagyobb kütyüexpója, ahol a legnagyobb techcégek sorra leplezik le a legújabb termékeiket, a mobiltelefonoktól kezdve a tévéken át a legkülönbözőbb háztartási eszközökig. A rendezvényre lényegében mindenki ellátogathat, de a gyártók rendszerint már a hivatalos megnyitó előtt bemutatják a sajtónak a frissen debütált portékáikat.

KISEBB MÉRET, NAGYOBB KÉPERNYŐ

A 24.hu idén is kilátogatott a német fővárosba, ahol elsőként az ASUS bemutatóján vettünk részt: a tajvani cég egyik újdonsága az ultrabook kategóriában versenyző ZenBook termékcsalád friss sorozata, aminek a tagjai 13 (UX333), 14 (UX433) és 15 (UX533) colos változatban kerülnek majd forgalomba.

ZenBook 13: Ezüst szürke és sötét kék színekben lesz kapható – Fotó: Birkás Péter / 24.hu

A kifejezetten könnyű és kompakt kivitelű gépek teljesítményére ezúttal sem lehet panasz, hiszen mindhárom modell elérhető nyolcadik generációs, négymagos Intel Core i7-8565U processzorral és 16 GB RAM-mal, míg videokártya terén a 13 és 14 colos változatok esetében egy NVIDIA GeForce MX150 várja a felhasználókat, a 15 colos verziónál pedig egy NVIDIA GeForce GTX 1050 Max-Q került a burkolat alá.

A gépek ráadásul olyan NanoEdge képernyőt kaptak, aminél a kijelző mind a négy oldalán (így alul is) sikerült a lehető legkisebbre visszaszorítani a kávák méretét. Ennek hála a 13 colos ultrabook felső részének 95%-át, míg a 14 és 15 colos verziók esetében ugyanezen terület 92%-át már a képernyő foglalja el. És még így is sikerült megoldani, hogy a felső kávában maradjon hely egy 3D-s infravörös kamerának, ami még gyengébb fényviszonyok között is képes arcfelismeréssel feloldani a gépet.

Egészen lenyűgöző, hogy milyen mértékben sikerült visszaszorítani a kávák méretét – Fotó: Asus

SZÁMMISZTIKA

A méretét és kialakítást tekintve az új modellek a ZenBook termékcsalád eddigi legkisebb és legkompaktabb gépei, az anti-glare (nem becsillanó) képernyővel szerelt 13 és 14 colos változatok súlya alig haladja meg az egy kilogrammot, ráadásul ez a két gép kapott egy eddig sosem látott újdonságot is, az úgynevezett NumberPadet, ami a tapipadot ötvözi a numerikus billentyűzettel.

Nem feltétlenül forradalmi, de jópofa és praktikus újdonság – Fotó: Birkás Péter / 24.hu

Ez a megoldás ugyan nem olyan szofisztikált, mint a tajvani Computexen bemutatott ZenBook Pro ScreenPadje, de sokak számára így is hasznos lehet, hiszen a gép alsó részén található touchpad a jobb felső sarkában lévő apró gombot megérintve numerikus billentyűzetté válik (a számokat és műveleteket LED-világítás jeleníti meg), amit ugyanúgy használhatunk, mint a fizikai gombokkal rendelkező változatot a hagyományos klaviatúrákon. A speciális megoldás egyrészt nagyon menőn néz ki, ugyanakkor tényleg kifejezetten praktikus kiegészítés lehet azok számára, akik rengeteget dolgoznak számokkal.

BÍRJÁK A STRAPÁT

Ami a csatlakozókat illeti, mindhárom modellen találunk USB 3.1 Gen 2 Type-C, USB Type-A (10 Gbps), USB 2.0, HDMI és jack csatlakozót, illetve SD-kártya helyet, és hiába beszélünk egészen apró, viszont pofás gépekről, az új ZenBookok kifejezetten strapabíró gépek, hiszen megkapták a MIL-STD-810G katonai minősítést, ami annyit tesz, hogy elég jól bírják a kevésbé szerencsés külső behatásokat, a magas hősmérsékletet és páratartalmat is.

Fotó: Birkás Péter / 24.hu
Fotó: Birkás Péter / 24.hu
Fotó: Birkás Péter / 24.hu
Fotó: Birkás Péter / 24.hu
Fotó: Birkás Péter / 24.hu
Fotó: Birkás Péter / 24.hu
Fotó: Birkás Péter / 24.hu
Fotó: Birkás Péter / 24.hu
Fotó: Birkás Péter / 24.hu
Fotó: Birkás Péter / 24.hu
Fotó: Birkás Péter / 24.hu

A 15 colos változat ráadásul akár 4K-s (3820 x 2160 pixel) kijelzővel is beszerezhető lesz, a munkamániásoknak pedig az üzemidő miatt sem kell aggódni, hiszen a gyártó ígérete szerint a 13 és 14 colos modellek akár 14 óráig is bírják majd egyetlen töltéssel, míg a legnagyobb verzió akár 16 óráig is elketyeg egyhuzamban, ami azért elég figyelemre méltó teljesítmény. Hogy mindez Magyarországon mikor, és mennyiért lesz megvásárolható, arról viszont még nincsenek információink.