Évekig bántalmazhatta saját lányát Steve Jobs

Azt már korábban is tudtuk, hogy Steve Jobs nem volt feddhetetlen: amellett, hogy a technológia terén elért innovációi tényleg megváltoztatták a laptopok és mobiltelefonok piacát, egy igazán szörnyű ember volt, és nagyon sok munkatársával és üzleti partnerével vállalhatatlanul viselkedett. Most viszont az is kiderült, hogy a családi élete is több mint problémás volt: a saját lánya rántja le a leplet önéletrajzában arról, hogy milyen kegyetlenül bánt vele az Apple alapítója.
Kapcsolódó cikkek

Lisa Brennan-Jobs akkor született, amikor Steve Jobs csak 23 éves volt. A férfi, mikor először meglátogatta korábbi szerelmét, és a lánya anyját, Chrisann Brennant, el sem ismerte az apaságot, ennek ellenére segített nevet választani a babának. Aztán ott is hagyta, és három évig felé sem nézett, semmilyen támogatást nem nyújtott neki és az alkalmi munkákból élő anyjának egészen 1980-ig, amikor bíróság kötelezte a gyerektartásra. Ekkor is

DNS-tesztet követelt, mivel azt állította, hogy steril, és nem lehet gyereke.

Jobs igyekezett minél előbb lezárni a pert, aztán amikor ez sikerült, három napra rá nyilvánosságra hozták az Apple-t – legalábbis ez derül ki Brennan-Jobs önéletrajzából, a Small Fryból, ami szeptemberben kerül majd a polcokra. Jobs elérte, amit akart: nagyon hamar milliomossá vált, mégis elenyésző gyerektartást kellett fizetnie.

A lánya nyomorgott, ő úgy cserélgette a Porschékat, mint más az ágyneműt

Az írónő nagyon sötét és szomorú képet fest arról, hogy milyen volt Steve Jobs apaként. Azon túl, hogy évekig fel sem vállalta a lányát (szerinte azért, mert sötét foltnak tekintette az addig tökéletes, egy átlagember mesés felemelkedéséről szóló történetében), amikor végre elfogadta őt, abból sem volt sok köszönet.

Steve Jobs 1977-ben – fotó: Tom Munnecke/Getty Images

Jobs már Laurene Powell Jobsszal élt együtt, amikor Lisa hozzájuk költözött. A techóriás úgy viselkedett a saját lányával, amit ma már gyerekbántalmazásnak neveznénk: nem szereltetett például fűtést a szobájába, hogy „megtanulja értékelni a kis dolgokat is”, és többször a fejéhez vágta, hogy nem kap egy petákot sem a pénzéből. Amikor Lisa rájött, hogy Jobs minden alkalommal új Porschét vesz, ha megkarcolja a régit, bátorkodott megkérdezni, megkaphatja-e a kidobott kocsit – az apja pedig hallani sem akart róla, és kijelentette, hogy soha nem fog neki pénzt adni. Ezt korábban is komolyan gondolta: Lisa és az anyja rengeteget költöztek, alig jöttek ki a pénzükből, és amíg együtt laktak, folyton nélkülözniük kellett.

Szexuális preferenciáiról faggatta kilencéves lányát

Jobs állítólag többször illetlenül is viselkedett a gyerekkel vagy a gyerek jelenlétében: kilencévesen például a szexuális hajlamairól és preferenciáiról faggatta, majd tinédzserkorában egyszer szexuális aktust mímelt a lány mostohaanyjával, és mikor az ki akart menni a szobából, megtiltotta neki, arra kötelezve, hogy nézze.

Egy korábbi kép Lisáról – (fotó: Lisa Brennan-Jobs / Wikimedia Commons)

A most negyvenéves Lisa ezekhez hasonló részleteket oszt meg az önéletrajzában, amelynek a Small Fry címet adta, és amelyről azért borítékolható, hogy elég hamar a bestsellerlisták élére kerül majd. Az írónő nem sajnálja benne az apját, szomorú képet fest arról, milyen szörnyen viselkedett vele egész életében – ez pedig összecseng azokkal a beszámolókkal, amelyek hasonló dolgokat árulnak el Jobsról a munkakörnyezetében is.

Ez mind elég szörnyen hangzik, bár mielőtt kollektíven elkezdenénk gyűlölni az Apple atyját, érdemes azt is megjegyezni, hogy

végül Lisa kapott Jobs örökségéből, és azt is, hogy a techóriás özvegye, Laurene Powell Jobs, és testvére, Mona Simpson kicsit másképp látja a helyzetet.

A két nő közleményben nyilatkozott arról, hogy sajnálják, ha Lisa így élte meg a gyerekkorát, mivel nekik teljesen más élményeik vannak az együtt töltött időről. Lehet, hogy a teljes igazság éppen ezért nem fog soha kiderülni, de valószínűleg azért senki nem lepődik meg azon, hogy az egyébként is kiállhatatlan természetéről ismert Jobs apaként sem remekelt túlságosan.