Hatékony módszert találtak a cápák elriasztására

Ausztrál kutatók rájöttek, hogyan lehetne hatékonyabban távol tartani a cápákat például a halászhajóktól, ezzel pedig megóvni őket a felesleges haláltól: kiderült, hogy kifejezetten irtóznak az erős mágnesektől, ezért ha ilyeneket szerelnek a hajók orrára, a cápák kétszer is meggondolják, hogy a közelébe mennek-e.
Kapcsolódó cikkek

Bármennyire nem örül az ember neki, ha nyaralás közben cápát lát a fürdőzők között úszkálni, azért ezeket az állatokat igencsak ajánlatos megóvni, mert fontos szerepet játszanak az óceánok ökoszisztémájában. Évről évre rengeteg cápa kerül véletlenül a kereskedelmi halászhajók hálójába, és feleslegesen pusztul el, mert nem tud kiszabadulni. Ausztrál kutatók most pofonegyszerű és környezetbarát megoldást találhattak a jelenségre.

A Sydney-hez közeli Hawkesbury-folyó torkolatánál csalihalas csapdákat használnak a nagykereskedő halászok, főként azért, hogy ausztrálázsiai sügeret (Pagrus auratus) vagy sárgaúszójú keszeget (Acanthopagrus australis) fogjanak. Csakhogy sokszor kerülnek a csapdába vakcápák (Brachaelurus waddi), Wobbegong cápák, Port-Jacksoni cápák, és néha elektromosráják is. A halászok arról számolnak be, hogy

a kifogott állatok nagyjából tíz százaléka cápa és rája

írja a National Geographic. Ez már csak azért sem túl szerencsés, mert a halászok nem tudnak velük mit kezdeni, de gyakran már későn veszik észre ahhoz, hogy épségben visszaengedhessék őket a tengerbe.

A mágnes az új kriptonit

A Newcastle-i Egyetem kutatói most rájöttek, hogy az erősebb mágnesekkel távol lehet tartani ezeket az állatokat a halászcsapdáktól és -hajóktól. A cápáknak ugyanis az orruk végében érzékelő szenzoros pórusaik vannak, amelyek azért alakultak ki, hogy ezekkel érzékeljék a zsákmány izomösszehúzódásával keletkező mikrofeszültségű impulzusokat. Tehát akkor is tudják, ha vacsora közeledik, ha nem látják azt.

Ezek a pórusok viszont kifejezetten érzékenyek a mágnesességre is: egy hirtelen jött mágneses mező összezavarja az érzékelésüket, valahogy úgy, mintha mi kinyitnánk egy szoba ajtaját, és hirtelen erős büdös csapná meg az orrunkat.

Ez az a látvány, aminek egyetlen fürdőző sem örül – fotó: Thinkstock

A fürdőzőket is megmentheti

A cápák számára ez kellemetlen dolog, de akár az életüket is megmentheti: a kutatók szerint halászhajókra szerelve hatékony lehet, sőt, kipróbálták a csalihalas csapdáknál is, és harminc százalékkal csökkent az elkapott cápák száma azokhoz a csapdákhoz képest, amelyekre nem szereltek mágneseket. Persze nem olyan mágnesekről van szó, mint azok, amiket otthon tapasztunk a hűtőre: ezek 7,5 centiméter vastagok voltak, és ferrittel vonták őket körbe. A módszerrel a cápák sem foglaltak feleslegesen helyet a csapdában, ennek pedig az lett a következménye, hogy 30 százalékkal több halat fogtak ki vele a halászok.

Ráadásul az egész megoldás nagyon olcsó: egy-egy mágnes 2 ausztrál dollárba, azaz nagyjából 400 forintba kerül.

Persze nemcsak a felesleges halászat ellen, hanem a fürdőzők biztonsága érdekében is be lehet vetni a mágneses megoldást: a kutatók arra is kitértek, hogy akár erős mágnesekkel is lehetne védeni a népszerű strandokat, így a cápák nem merészkednének az emberek közelébe.