Mindenki ebbe egyezett bele elolvasás nélkül

Hosszú papírcsíkokon látható az a sok blabla, amit valószínűleg egy mezei felhasználó sem olvas végig egy app telepítése előtt.
Kapcsolódó cikkek

Mindenre van egy ma már egy app, mondják az okosok. Egészen pontosan az androidosok 2,8 millió, míg az iPhone-osok 2,2 millió alkalmazást találnak a digitális áruházak kínálatában, ezek nagy része ingyenes. Letölteni könnyű őket, a használatukhoz és telepítésükhöz csak el kell fogadnunk a felhasználási feltételeket, amiket természetesen nem olvasunk át, hiszen legörgetve rémisztően hosszú litánián kéne átrágnunk magunkat.

De még mennyire hosszún. Balról jobbra a színes csíkokon az alábbi appok szabályzatait olvashatjuk kinyomtatva: WhatsApp (zöld), Google (szürke), Tinder (pink), Twitter (világoskék), Facebook (középkék), Snapchat (sárga), Instagram (sötétrózsaszín).

DIMA YAROVINSKY ÉS MUNKÁJA. Forrás: Dima Yarovinsky @ Twitter

A látványos munkát Dima Yarovinsky designer készítette, és a Bezalel Művészeti és Dizájn Akadémián lehetett megtekinteni egy kiállítás keretén belül.

A tervezőgrafikus hagyományos A4-es lapokra nyomtatta ki a különféle szolgáltatások felhasználási szabályait, majd fűzte azokat egymás után, ezzel szemléltetve, hogy mennyire abszurd elvárás lenne mindezeket a szabályokat végigfutni.

A fő célom az volt, hogy megmutassam, milyen kicsik és tehetetlenek vagyunk a hatalmas vállalatok ellen.”

Ezeknek az appoknak jelentős része azért ott van a felhasználók mobilján, de ti elolvastátok mindegyiket végig? Fogadunk, hogy nem. Mi sem, pedig a személyes adataink felhasználásáról van szó.