A felhasználók HIV-fertőzöttségéről adott át adatokat a melegek randiappja

A cég szerint a felhasználóknak tisztában kellett volna lenni azzal, hogy ezek az adatok nyilvánosak.
Kapcsolódó cikkek

A Facebook után a Grindr nevű társkereső app készítői is adatkezelési hercehurca középpontjába kerültek. A homoszexuálisok számára készített alkalmazás fejlesztői olyan érzékeny információkat osztottak meg külsős cégekkel, mint a felhasználók HIV-státusza, legutóbbi egészségügyi szűrésük ideje, vagy tartózkodási helyük.

A cég közleményében kikötötte, hogy az adatokkal nem kereskedtek, elemzés céljából továbbították azokat, továbbá mind nyilvánosan elérhetők voltak a felhasználók profiljain – és ezt tudniuk kellett volna nekik is, mikor kitöltötték a megfelelő rubrikákat adatlapjukon.

Fontos emlékezni rá, hogy a Grindr egy nyilvános fórum. Megadjuk a lehetőséget felhasználóinknak arra, közzétegyenek magukról olyan információkat, mint a HIV-státuszuk, vagy az utolsó elvégzett teszt időpontja, és azt is egyértelműen közöljük felhasználási feltételeinkben, hogy ezek nyilvánosak, amennyiben a profilunk tartalmazza.”

A Grindr tavaly tette elérhetővé a lehetőséget, hogy a társkeresők a HIV-státuszukat is feltüntethessék profiljukon, amennyiben úgy gondolják, hogy szeretnének másokat előre tájékoztatni állapotukról. A fejlesztők számos szakértővel egyeztetve jutottak arra, hogy a felhasználók közt feszültséget okoz beszélgetés közben, ha felmerül ez a kényes téma, és a profilon feltüntetett infó hosszabb beszélgetéseket eredményezhet.

A tanulság ismét az, hogy bármi, amit online megosztunk magunkról, az bizony felhasználható elemzésekhez, hirdetésekhez, keresőmotorokhoz és a többi.

Nagyon sötét ügyek tárulnak fel a Facebook botránya mögött
Sosem látott mértékben kerültek az adatok rossz kezekbe, amikkel aztán a felhasználók agyába másztak. A Facebook részvényei zuhanórepülésbe kezdtek.