Elképesztően durva hibát találtak a BKK online rendszerében

Alapszintű hekkeléssel bárki annyi pénzért vehet bérletet, amennyiért akar.

Megírtuk, hogy mostantól már okostelefonra is lehet jegyet vagy bérletet venni Budapesten. Először még csak teljes árú és tanuló, félhavi és havi Budapest-bérletek, 24, 72 órás és hetijegy vásárlására lesz lehetőség, később bővítik a palettát. Viszont ahhoz, hogy az ellenőrnek a mobilunkon megmutassuk az ellenőrnek a jegyünket vagy bérletünket, minden nap frissíteni kell majd az appot.

E helyen e-jegyet vehetsz Pestre
Forradalmi nap ez a BKK életében, most már okostelefonra is lehet jegyet vagy bérletet venni Budapesten.

Az Index azt írja, durva biztonsági hibát találtak a rendszerben, aminek következtében

alapszintű hekkeléssel bárki annyi pénzért vehet bérletet, amennyiért akar.

A kísérletezést ugyan nem javasolják senkinek, hiszen bűncselekmény, de a szerver felé továbbított kérésben csak egy számot kell átírni a kosárba rakáskor, mert a böngésző küldi el a szervernek a bérlet árát. Egy informatikus körülbelül vette meg kétszázszor olcsóbban a havi bérletet, csak azért, hogy tudja bizonyítani a rendszer sérülékenységét.

A lapnak független szakértők is megerősítették, hogy amatőr hiba ekkora támadási felületet hagyni egy online jegyértékesítő rendszerben.

 

A lapnak a BKK azt írta:

A BKK sajnálattal tapasztalta, hogy a tegnap elindított új online értékesítési csatorna sikeres bevezetését és rendeltetésszerű használatát folyamatos informatikai támadással próbálják befolyásolni.

A cég közölte, hogy az első nap alapján kijelenthető, hogy a rendszer folyamatosan működőképes, az első napon egyetlen panasz érkezett.

A cég vizsgálja, hogy a nem rendeltetésszerű használat az adott esetben felveti-e bűncselekmény gyanúját, azonnali intézkedésekkel tovább növelték a rendszer biztonságát és megváltoztatták a biztonsági beállításokat.