Szuperhőssé változtat ez a robotruha

Érzékelőinek köszönhetően az egész testünk egy hatalmas radarrá alakul – még bekötött szemmel is legyőzhetjük a bűnözőket.
Kapcsolódó cikkek

A felszerelés nemcsak az – egyesek szerint nevetségesnek tűnő – amerikai önjelöltek „munkáját” segíthetné, hanem Batman irigységét is kiválthatná, hiszen a denevérember egyik kütyüje vagy gúnyája sem képes olyan echolokációra, mint ez a robotruha.

Az ötlet egyszerű: az overallon található mikrofonok a legapróbb, még az emberi fül számára már nem is hallható hangokat is felfogják, ennek hatására pedig a ruhán belül található, apró robotkarok nyomást gyakorolnak a viselő bőrére, méghozzá abból az irányból, ahonnan a hang eredt.


(Forrás: Victor Mateevitsi)

A találmány gyakorlatilag fizikailag is érezhetővé teszi a zajokat – nemcsak azt lehet tudni, hogy közelít-e valaki, hanem azt is, hogy honnan. A tesztelés során a kísérleti „szuperhősök” az esetek 95 százalékában tudták megállapítani, hogy honnan számíthattak támadóra.

A fejlesztés végleges változata navigációs rendszerként szolgálhat vakok és gyengénlátók számára, de feltalálói szerint mikrofonok helyett más érzékelőkkel is fel lehetne szerelni – esetenként egy sugárzásmérős változat is kifejezetten hasznos lehetne.

Címkék: echolokációtech