Tipikusan „közben végig a telefonomat nyomkodom” műsor a Totem – legalábbis az első rész alapján

Elstartolt a TV2 új kalandműsora, a Totem, melyet a Bakonyban forgattak, és amiben nemcsak a magyar mondavilágot idézték fel, de olyan celebek is felbukkantak, akikről nagyon régen vagy kevésszer hallottunk.

2021-ben (nagyszabású) műsort gyártani kész rémálom: a szabályozások állandó változása miatt nehezen lehet tervezni hosszabb forgatásokkal, ráadásul az sem garantált, hogy a csatornák által kiszemelt celeb éppen ráér-e az adott időszakban, vagy esetleg más produkciókban szerepléssel, koncertekkel, haknizással próbálja pótolni a koronavírus miatt kiesett bevételeit. Nem tudni, hogy a TV2 utóbbi ok miatt nyúlt-e kevésbé felszínen lévő arcokhoz, vagy ők csupán a B opciók voltak a jól bejáratott szereplőgárda után, mindenesetre a januárban még csak egy A4-es lapon létező, négy hónap alatt összerakott Totemben tizennégy olyan celeb szerepel, akik közül jó páran amiatt híresek, mert valakijük híres.

Kapcsolódó
Hogy lesz valakiből celeb? Például oldalágon, mint Fecsó, Csuti vagy Vajna Tímea
Illetve Vajna Tímea után Palácsik Lilla, és így tovább. Sokan vannak.

A műsorvezető természetesen Ördög Nóra, aki húszéves szakmai múltjával bármelyik produkcióban bevethető – a műsor viszont nem az ő kvalitásairól szól, hanem az erdőket járó celebekéről, akik csapatokba szervezve egymással versenyeznek.

TV2

A szinopszis szerint a farkas és a szarvas ősi szembenállása kelti életre a Totem műsorát, ahol hét celeb a farkasok, hét másik pedig a szarvasok szellemisége alatt próbálja lenyomni a másikat. Az ellentét megértéséhez a magyar hitvilág létrejöttéig kell visszanyúlnunk: e két állat nevét kimondani sem volt szabad évszázadokkal ezelőtt, csupán körülírni lehetett őket. Míg a szarvasnál a szelídségét magasztalták, addig a farkas esetében a ragadózó életmódját, a férfiasságát tartották követendő példának az eurázsiai népek. Hogy a Totemben ennek mentén osztották volna szét a tizennégy celebet, az erősen kérdéses.

Ez a két csapat egy-egy segítőt is kap maga mellé: előbbihez az Exatlonban is szereplő Novák Zalán, utóbbi csoport mellé pedig Varga Ferenc exkommandós csatlakozott, akit a műsorban nagyjából úgy mutatnak be, mint mikor Arnold Schwarzenegger felkészül a Ragadozó elleni harcra, bekenve testét iszappal, hatalmas harci üvöltéseket produkálva – magyarán, érzékeltetve azt, hogy ez a műsor nemcsak a poénokról, hanem a természetben való helytállásról is szól.

20TH CENTURY FOX / ARCHIVES DU 7EME ART / PHOTO12 VIA AFP

Ez azonban kevéssé tükröződött a maratoni hosszúságú pilot epizódban, aminek elején Szőke Zoltán és Varga Viktor az erdőben slattyogva lezavarnak egy mesterkélt diskurzust a természetjárás szépségéről. Nem sokkal később – nézői mentőövként –

megjelenik Ördög Nóra, aki profizmusával kilóg a képernyőről, de azt érezzük, a Totem nem az ő műsora.

Elmagyarázzák a szabályokat, ezt elsőre nem is tudtam megérteni, annyira gyorsan hadarták el: a lényeg, hogy van két totem, illetve hét kristály, utóbbiakat kell megszerezniük a versenyzőknek. A legvégén két játékos marad, akik egymással mérkőznek meg a tízmilliós fődíjért. Annak ellenére, hogy a TV2 „soha nem látott formátumként” reklámozta előzetesen a Totemet, valahogy az az ember érzése, miközben a műsort nézi, hogy ismerős, amit lát. Celebek feladatokat kapnak, majd a kamera előtt ülve elmondják, ők mit gondolnak arról, amit a néző az előbb végignézett. A spanyolviaszt ehhez nem kellett feltalálni, láttunk már ilyesmit ezer meg egy műsorban, igaz, nem a bakonyi erdők mélyén. Egyszerre tűnik Celeb vagyok, ments ki innen!-nek, Versenyfutás a világ körülnek és Ázsia expressznek. Ebből a mixből születik meg a Totem, amely felül a mostanság népszerű versenyműsorok vonatára, előtérbe helyezve a fizikai, mentális megmérettetéseket.

A zavaros műsorfelépítés nem segít a könnyű befogadáson: előbb harminc perc egy íjpárbajjal megy el, ahol Krausz Gáborról kiderül, hogy nagy pontossággal tud eltalálni egy tíz méterre letett szalmabálát – ez volt az a feladat, ahol kiderült, mennyire vontatott a műsor: nem elég megnéznünk két-két íjpárbajt, láthatjuk a teljes szereplőgárda próbálkozását, ahogy újra és újra ugyanazt a szerencsétlen szalmabálát lyuggatják át,

közben egyre inkább megértjük, miért hódít teret az ambient television, azaz háttértévézés a mai háztartásokban.

Bár a tévénézők szeretnek panaszkodni a reklámok gyakoriságára, a Totemnél kis túlzással megváltás a reklámblokk: a sajtóvetítésen egyszerre néztük végig a műsort, amit képtelenség folyamatosan élvezni, így ha valaki otthon próbálkozna ezzel, minden bizonnyal a telefonja képernyőjét görgeti majd unalmában.

Az íjászatot erdőben futkosás követte, ahol térképet (vagy valami fontos tárgyat) kellett megtalálniuk a játékosoknak, amit egy fa tetejére aggattak fel. Minimális diskurzus után kitalálták, túl magasan van, hogy felmásszanak érte, így megpróbálták lehúzni onnan egy kötéllel. Ez olyan jól sikerült, hogy egy ág leszakadt, egyenesen Novák Zalán fejére. Hamvai P.G. – aki katonai szerelésében tökéletesen beilleszthető lenne bármelyik Green Day-klipbe – sírva fakad, hogy „ez a műsor aztán tényleg nem lesz gyerekjáték”. Hogy mennyire nem, azt jól mutatják az első feltűnéskor a nevek mellé biggyesztett titulusok is: Nagy Zsolt Leót dokumentumfilm-rendezőként tüntették fel, Varga Viktort énekesként és polihisztorként, míg Völgyesi Gabi az énekes, jogász felirattal jelenik meg.

Miután kalandrealityről beszélünk, valahová be kell tuszkolni humorosnak szánt jeleneteket is, ami nem nehéz, tekintettel arra, hogy a versenyzők jurtákban éltek a műsor forgatása alatt. Heten férnek el egy ilyen építményben, és nagyon gyorsan kiderült, Varga Viktor a legszínesebb karakter: rögtön az első adásban beöltözött sámánnak, majd kerámiaedényen játszott zenével altatta és ébresztette a többieket – süt róla, hogy őt azért nem nagyon kellett instruálni, hogy alkalmi bohócot csináljon magából.

Szorosan az énekes mögé zárkózik fel szórakoztatásban Busa Pista, akit a jó ég tudja, honnan rántott elő a TV2, de jó érzékkel tették: a rapper ontja az egysorosokat, a „bezzeg én voltam katona” típusú szövegeket, már az első percektől látszik, hogy a szerkesztők is humorforrásként, amolyan Gáspár Zsoltiként tekintenek rá.

TV2

Hosszasan lehetne időzni a többieknél is, de Baronits Gábor épp olyan, mint aki továbbra sem tud kiszakadni a Jóban Rosszban sorozatban látott jófiús karakteréből; Szőke Zoltán átszellemülten mered a távolba; Csősz Bogi pedig pirosító és műszempilla nélkül a jurtát sem hagyja el.

Az biztos, hogy a TV2 most nem ugyanazt a húsz arcot sűrítette bele a Totembe is, akik más műsoraikban forognak, hanem mertek merészebbek lenni, és jóformán húzónév nélkül belevágni a projektbe. Például a modellkarrierjét építgető Horváth Csengének is ez az első valamirevaló produkciója, és mivel ő a legfiatalabb szereplő, meglepetés lett volna, ha nem emlegetnék fel ezt a többiek hárompercenként.

Kapcsolódó
Jogosan érzi úgy, hogy ugyanazokat az arcokat látja évek óta a tévéképernyőn
A TV2-nél 37, az RTL Klubnál 40 olyan tévés arc van, akik műsorvezetőként vagy vendégként legalább három műsorban tűntek fel az elmúlt öt évben. Infografika!

Az elvitathatatlan, hogy a vágóképek gyönyörűek, maximálisan kihasználták a monumentális helyszíneket, többnyire versenydrónokkal dolgoztak az operatőrök. Nagy pozitívum például, hogy a feszített munkatempó ellenére nem látszik összecsapottnak a műsor, sőt, vizuálisan nagyon igényes. De a Totem végeredményében mégis olyan, mint egy nagyon rossz földrajztanár:

lassan, vontatottan mesél érdekességeket nagy tájegységeinkről, közben két-három szóviccet is beszúr, de a diákok nagy százaléka saját telefonja képernyőjét bámulja. Mire pedig befejezi a mondandóját, már csak azt nézzük, mikor csengetnek ki. 

A Totem nyitó epizódját augusztus 22-én, vasárnap sugározta a TV2, mostantól pedig minden hétköznap láthatják a nézők.