Michelle Obama segítségével sok fiatal nő élete javulhat

Az egykori Fist Lady legújabb projektje arra törekszik, hogy tinédzser lányok az egész világon megfelelő minőségű oktatásban részesüljenek
Kapcsolódó cikkek

Újabb programba kezdett bele az Obama-házaspár által létrehozott Obama Foundation, ami most serdülőkorú lányok életének megsegítését tűzte ki céljául. A Global Girls Alliance nevet viselő projekt azt szeretné elérni, hogy a tinédzser lányok az egész világon megfelelő minőségű – vagy úgy általában – oktatásban részesüljenek, hogy aztán a megszerzett tudással segíteni tudják családjaik, közösségeik és országaik életét. De, hogy erre mégis miért van szükség? És kik támogatják Michelle Obamát? Ennek jártunk most utána. 

Magyarországi helyzet

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint Magyarországon a korai iskolaelhagyók – vagyis a legfeljebb alapfokú iskolai végzettséggel rendelkező 18-24 éves fiatalok – között a lányok aránya 2017-ben 13% volt, ez 47 ezer főt jelent.

Bár a program alapvetően összhangban van azzal a munkával, amit az egykori First Lady még férje hivatali ideje végzett Washingtonban, a Global Girls Alliance, amelynek létrejöttéről először október 11-én, a Today Show-ban számoltak be, az első olyan projekt az alapítvány életében, amely szinte teljesen Obama kezében van.

A program szerint a világon jelenleg 98 millió serdülőkorú lány nem jár iskolába, amit az alapítvány a közösségek segítségét (is) felhasználva csökkentene.

A statisztikai adatok azt mutatják, hogy amikor lányt oktatsz, akkor a családját, a közösséget és az országot is oktatod. Ha a globális felmelegedéssel, a nincstelenséggel és a gyermekegészségüggyel törődünk, akkor törődnünk kell az oktatással is. Ebben a korban van bennük valami lángoló, ami majd’ meghal, hogy kiszabaduljon

– mondta Obama, aki azt is hozzátette, hogy ezeknek a lányoknak egyszerre kell tévhitekkel, erőszakkal és megbélyegzéssel szembenézniük csak azért, hogy oktatáshoz jussanak.

Sajnos a világ egy nagyon veszélyes hely a lányoknak, amit minden nap tapasztalhatunk. Azt hiszem, a fiatal lányok belefáradtak ebbe. Belefáradtak abba, hogy semmibe veszik őket, és hogy nem hallják meg a hangjukat. És nem csak a világban, de itt, ebben az országban is így történik. És ha ezt megváltoztatjuk, ha az oktatáson keresztül megadjuk nekik az eszközöket és a készségeket, akkor képesek lesznek felemelni a hangjukat

– tette még hozzá a bejelentést követően Obama.

Az Obama-házaspár beszáll a filmiparba
Meg is kötötték a szerződést a Netflixszel.

A program azon túl, hogy önmaga is a probléma leküzdésén dolgozik, felhasználja Obama hírnevét és sikerét arra, hogy támogatást nyújtson és felhívja a figyelmet azokra a szervezetekre, amelyek már eddig is nők oktatásba való beemelését tűzték ki céljául. A program összesen 1500 helyi vállalkozást támogat, melyeket egy közös hálózat létrehozásával kapcsolna össze. A Washington Post szerint a projekt létrejöttében, a fenti okokon kívül, erős szerepet játszott az idén, a gyermekek jogainak védelmében folytatott harcért Nobel-békedíjat kapott pakisztáni Malala Juszufzai is, aki még 2013-ban látogatta meg a Fehér Házat. Az emberi jogokért harcoló Juszufzai munkája olyan lányokra összpontosít, akiket a háborútól és a gazdasági nyomástól a kulturális normákig és a nyílt előítéletektől fogva elutasítanak.

A Global Girls Alliance több oldalról közelíti meg a probléma helyreállítását:

Bár Michelle Obama programja még csak 24 órája jött ki, a projekthez máris készült egy támogatói reklám, amelyben olyan világsztárokat láthatunk, mint Julia Roberts, Meryl Streep, John Legend, Natalie Portman és David Beckham.

Kiemelt kép: Debra L Rothenberg/Getty Images