A világ nyolcadik csodája: Ellen DeGeneres 60 éves lett

De miért ennyire érdekes Amerika legviccesebb tévése, akinek azután kaszálták el a műsorát, hogy coming outolt benne?

Itthon közepesen ismert, pedig Ellen DeGeneres Amerika egyik legizgalmasabb tévése, akit nagyon nehéz utálni. Stand-upos, színész, műsorvezető, író, és ha ez nem lenne elég, még legalább 15-20 évet is letagadhatna, mert bár most lett 60 éves, maximum 45-nek néz ki. Csoda, hogy az ő neve eddig nem merült fel elnökjelöltként.

1958. január 26-án, vagyis hatvan évvel ezelőtt született az angol, ír, francia és német felmenőkkel rendelkező Ellen DeGeneres, aki tizenötöd unokatestvére Katalin hercegnének, és hasonló rokoni kapcsolatban áll Madonnával is. De nem ezért érdemes ismerni őt. És nem is feltétlenül azért, mert a Némó nyomában című rajzfilmben ő volt Dory hangja – főleg mert itthon szinte sajnos csak szinkronosan lehetett látni –, bár több díjat is nyert érte. Az egyetemen kommunikációt tanult, majd félbehagyva azt elment dolgozni. Volt pultos, asszisztens, porszívó-ügynök és pincérnő a TGI Friday’s-ben, az igazi karrierje viszont csak a 80-as években kezdődött. Először kisebb klubokban stand-upolt, 1982-ben pedig már a Showtime csatorna Amerika legviccesebb emberének választotta.

Színészi karrierjét a 90-es években kezdte, de hatalmas szerepeket – a Némó-filmeket leszámítva – sosem kapott, pedig bőven lett volna lehetősége. Felajánlották neki például a Féktelenül című film női főszerepét, amit végül Sandra Bullock kapott meg, de állítólag még a Jóbarátok hat főszereplője közt is ott lehetett volna. Mondjuk érthető, hogy utóbbit visszautasította, mert helyette inkább a saját magáról elnevezett sitcomot választotta, azt, amiben végül mindenki előtt coming outolt.

1997 áprilisában döntött úgy, az egész világnak meg kell tudnia, hogy a saját neméhez vonzódik, és ezt Ellen DeGeneres végül Oprah Winfrey talk-show-jában mondta el. Ugyanekkor történt, hogy Ellen című sorozatában a karaktere szintén coming outolt a terapeutájának, akit Oprah Winfrey alakított.

Ez volt a legnézettebb és legsikeresebb epizódja az öt évadot megélt sorozatnak, amit egy évvel később végül mégis elkaszáltak.  Vannak elméletek, miszerint a sorozat azért bukott meg, mert az ABC az ötödik évad reklámjára már kevesebbet költött, mert az anyacéget, vagyis a Walt Disney Company-t állítólag kellemetlenül érintette a sorozat coming out utáni témája, vagyis az, hogy az egy nyíltan meleg karakterről szólt, akit a tetejébe egy nyíltan meleg színész alakított.

Ellen DeGenerest nem rázta meg különösen sorozatának bukása. Visszatért a stand-upoláshoz, pár év múlva pedig saját talk show-ja lett, ami a mai napig őrült nagy siker. Ellen DeGeneres Oprah Winfrey-vel ellentétben nem mély és könnyes szemű beszélgetéseket folytat meghívottjaival, de alkalmatlan is lenne rá, ugyanis nincs olyan dolog a világon, amiből ne tudna viccet csinálni. Az egész ország összetehetné a két kezét, ha a jelenlegi műsorvezetők helyett legalább egy csak egy kicsit is hasonló karakter lenne a magyar tévézésben, mint Ellen DeGeneres.

Itthon ugyanis elképzelhetetlen, hogy a tévében az elnök vagy a miniszterelnök feleségével fekvőtámasz-versenyt csináljon bármelyik tévés is, méghozzá úgy, hogy az ne kínos, hanem vicces legyen:

Egébként Ellen DeGeneres volt az, aki pizzát rendelt az Oscar-gálára:

És aki ugyanezen az eseményen elkészítette A Világ Leghíresebb Szelfijét:

Illetve aki 2016-ban a leköszönő elnöktől, Barack Obamától megkapta a legmagasabb állami kitüntetést, a Medal of Freedom-ot. Obama szerint DeGeneres jelenléte a médiában az utóbbi évtizedekben rettentően fontos volt, húsz évvel ezelőtti coming outjához pedig hatalmas bátorság kellett, amivel akkor karrierjét kockáztatva bátorította az LMBTQ-közösséget.

Ellen DeGeneres az elmúlt hatvan éve alatt:

  • volt az Oscar-díjátadó házigazdája,
  • vezette a Gramm-díjátadót,
  • és az Emmy-díjátadót,
  • írt négy könyvet,
  • létrehozott egy lemezkiadót,
  • és egy saját talk show-t,
  • ja, és hazavihetett összesen 30 Emmy-díjat,
  • illetve 20 díjat a People’s Choice Awardsról, aminél többet eddig soha senki nem kapott.

Annak ellenére, hogy kevés nála híresebb ember van, magánéletében nincsenek nagy titkok. Közvetlenül coming outja után együtt élt Anne Heche színésznővel, aki aztán otthagyta őt és férjhez ment egy operatőrhöz. Ellen DeGeneres 2004-ben ismerte meg Portia de Rossi színésznőt, akivel 2008-ban házasodtak össze közös otthonukban, Beverly Hillsben, ahol azóta is boldogan élnek négy kutyájukkal és három macskájukkal.

És igen, tényleg most lett hatvan éves, mégha ez akkor sem látszik rajta, ha nagyítóval nézzük. Annyira, hogy a Twitteren is több hitetlenkedő poszt született a témában. Pedig de, Ellen DeGeneres 60 éves, és nagy valószínűséggel nem Demi Moore módszereivel érte el azt, hogy maximum 45-nek nézze mindenki.

via GIPHY

Kiemelt kép: Getty Images/Kevin Mazur