Ananászkonzerv, péniszvédő, iPod – íme a legfurcsább, országok közti ajándékok

Az országok vezetői közti tárgyalások és találkozók szerves részét képezik az egymásnak átnyújtott ajándékok, ezek azonban számos esetben furák, vagy épp érthetetlenek. Összegyűjtöttük a legjobbakat.
Kapcsolódó cikkek

 A Szabadság-szobor

Az eredetileg muszlim nőalaknak szánt szobrot, a szabadság New Yorkban látható szimbólumát a francia kormány saját költségén építtette és szállította a függetlenségének századik évfordulóját ünneplő Egyesült Államokba.

Hollandia 1945 óta küld tulipánhagymákat Kanadának

A második világháború során I. Julianna királynőt és gyermekeit védő kanadai katonák miatt az észak-amerikai ország 1945-ben százezer, majd azóta minden évben húszezer hagymát kap a tulipánnagyhatlomként is ismert Hollandiától. Ennek hatására 1953 óta minden év májusában megrendezik a Kanadai Tulipánfesztivált, a világ legnagyobb hasonló rendezvényét,

1947 óta Norvégia adja a londoni Trafalgar tér óriási karácsonyfáját

Hálaként a britek második világháborús segítségéért.

Ausztrália konzervet küldött II. Erzsébet koronázására

Egészen pontosan ötszáz darab ananászkonzervet, “speciális ajándékcímkékkel”. Ez a mai világban elég furcsa és sértő ajándéknak tűnne, de a világháború utáni élelmiszerhiány idején egészen biztosan jól jött az ifjú párnak.

Az óriásszöcske

Az óriási, szöcske alakú borhűtőt (aely akár kisasztallá is kinyitható volt, sőt, a szárnyai is mozgathatóak voltak!) Pompidou francia elnök küldte a II. Erzsébet brit királynőnek. Kérdés, hogy az mennyire örült neki, de az alkotó Francois-Xavier Lalanne (1927-2008) műve jóval értékesebb annál, mint ahogyan első pillantásra látszik.

Ajándékba stadiont!

A magyar ugar helyett a Costa Rica-i San Jóséban álló Estadio Nacional építésének és berendezésének összes költségét – az eredeti tervek szerinti 88 helyett 110 millió dollárt – a kínai állam vállalta magára egy, a két ország közti megegyezés részeként. A kínai kivitelező cég, az Anhui Foreign Economic Construction nyolcszáz saját munkása segítségével alig két év alatt, 2011 márciusára húzta fel a 35175 embert befogadni képes stadiont.

Egy szerencsétlen teve

Az 1960-ig francia gyarmatként Francia-Szudán néven ismert nyugat-afrikai állam, Mali vezetése 2013-ban úgy gondolta, hogy egy tevét küld Franciaországnak, hálaként az iszlám fegyveresek kiűzésében nyújtott segítségért.

Az állatot el is indították, de a világ egyik legszegényebb országaként (a lakosság közel harmada alultáplált, a hatalmat pedig lázadó katonák tartják kézben) az sajnos nem ért célba: Timbuktuban egy időre egy család gondjaira bízták, de az állat egy szempillantás alatt pörköltté változott. A kövekező tevét már egyenesen Párizsba küldték.

Szalmából font péniszvédő tok

A Vanuatuhoz tartozó apró Csendes-óceáni sziget, Tanna egyik törzse 2010-ben az általuk istenként tisztelt Fülöp edinburgh-i hercegnek (1921-) ajándékozott egyet a szóban forgó tokokból.

Obama kedvenc filmjei, DVD-n

A Fehér Ház elnöki asztala, a Resolution Desk a HMS Resolute nevű brit hajó maradványaiból épült, és 1880-ban Viktória királynő ajándékozta a 19. amerikai elnöknek, Rutherford B. Hayes-nek. 2009-ben a brit miniszterelnök, Gordon Brown pedig a HMS Resolute testvérhajójának maradványaiból készült tolltartót adományozott Obamának.

És mit kapott érte cserébe? Obama kedvenc filmjeit DVD-n. Ha mindez nem lett volna elég, a lemezek a Nagy-Britanniában kapható DVD-lejátszók legtöbbjén lejátszhatatlanok voltak a különböző régiókódolás miatt.

Korántsem ez volt azonban a rövidesen leköszönő elnök egyetlen furcsa ajándéka: két évvel korábban, 2007-ben II. Erzsébet angol királynőnek egy iPodot ajándékozott.

Fotók: Saffron Blaze, Restaurante Kaialde, Gagapedia, Hello!, Torsten Blackwood/AFP/Europress, Pete Souza, Queensland State Archives