Az unokáknak is mesélni fogunk Gera Zoltánról

Az elmúlt 25 év legjobb magyar futballistája visszavonult, de nem csak egy jó embert, egy kiváló labdarúgót, de egy generációs zsenit is vesztettünk vele.
Kapcsolódó cikkek

A Ferencváros 39 éves, 97-szeres válogatott, háromszoros magyar bajnok legendája, Gera Zoltán hivatalosan is bejelentette, hogy visszavonul. Búcsúposztjában úgy fogalmazott, noha a szíve még mindig vinné, a teste már többször jelezte, elég.

Gera így is a magyar mezőnyben igen ritka hosszú pályafutást tudhat magáénak, hiszen a felnőttek között 21 éve, 1997-ben mutatkozott be Pécsen. Akik akkor látták játszani, azt mondják, hamar kitűnt, hogy korosztálya legjobbja lehet. Igazuk volt, a most visszavonuló klasszis egész generációja legjobbja lett, és távozásával óriási űrt hagy maga után.

A magyar válogatottban, de szerte a mezőnyben sincs megfelelő ember a pótlására, és ez még nagyon fájhat a következő időszakban.

Gyorsabb, jobban cselező játékosokkal mindig is tele volt a padlás, de Gera mentalitása, egyedi víziója kihagyhatatlanná tette. Alappillére volt az elmúlt 20 év magyar labdarúgásának, pedig ismerjük az előéletét, pont a legfontosabb évek – az izompakolás évei – maradtak ki neki az utánpótlásban. Nem akadémiákon nevelkedett, nem vitaminok és táplálkozási tanácsadók segítségével erősödött. A befektetett munkában hitt karrierje utolsó napjáig, ezért is lehetett ott 37 évesen az Európa-bajnokságon, ezért is volt nélkülözhetetlen a 2016-os ferencvárosi bajnokcsapatnak.

Tette ezt úgy, hogy az egy tétmeccs után bukó korábbi szövetségi kapitány, a felcsúti Puskás Akadémiától frissen menesztett Pintér Attila és a közvélemény egy kisebb része már évekkel korábban lemondott róla. Bebizonyította, hogy kár volt temetni.

A mágikus (mentalitású) magyar

Hiába élünk még mindig a legendás Aranycsapatból, azért mindig volt egy-egy játékos, akire fel lehetett húzni egy korszakot. A hatvanas években az egyetlen magyar aranylabdás, Albert Flórián; a hetvenesben Nyilasi Tibor és Törőcsik András, a nyolcvanasban Détári Lajos, a kilencvenesben (az NB I-ben legalábbis meghatározó) Illés Béla és Lipcsei Péter volt a legnagyobb király.

Sokszor elmondták, leírták, hogy a magyar labdarúgás 1986-ban megsemmisült, és azóta is csak keressük a fejünket. Az is elfogadott, hogy Détári volt az utolsó világklasszisunk – hiszen játszott a világválogatottban –, de aki látta Gera Zoltánt karrierje csúcsán, Angliában futballozni, nem biztos, hogy egyetért az állítással.

Gera már az első ferencvárosi éveiben is kiemelkedett a magyar mezőnyből, így nem érte a közvéleményt meglepetésként, hogy 2004-ben a Premier League-be, a West Bromwich Albionba szerződött.

Sokan féltették, amikor kikerült Angliába, azt mondták, túl vékony, gyenge hozzá, a védők el fogják törni. Mégis tudtam, hogy maximálisan meg fogja hálálni a bizalmat

mondta korábbi csapattársa, Lipcsei Péter, aki hangsúlyozta, nagyon nagy munka van abban, hogy Gera meg tudta állni a helyét, és nem került a süllyesztőbe, mint annyi más magyar tehetség.

Fotó: Getty Images

Összesen 10 szezont töltött Angliában, hetet Birminghamben, hármat a Fulhamben.

Ma ott tartunk, hogy nincs játékosunk az angol másodosztályban sem, Lengyelországból folyamatosan küldik haza a fiatalokat, a legújabb gócpontnak pedig a kazah első liga tűnik.

Egy veszprémi rendezvényen Gera a gyerekek előtt elmondta, hogy az első angliai mérkőzésén olyan irammal szembesült, hogy már a tizedik percben azon gondolkodott, hogy mennyit kell még kibírnia. Idővel fokozatosan felvette az ott megkövetelt és természetes sebességet, a mentalitást, hiszen az edzéseken is keményen kell küzdeni, hajtani, hogy valaki bekerüljön a csapatba.

Biztos mondták az edzőim, hogy kevesebbet egyénieskedjek, de csak akkor éreztem meg, miről van szó, amikor Angliába kerültem. Rájöttem, hogy ha nem változtatom meg a stílusomat, akkor eltörik a kezemet, lábamat, és mehetek vissza

nyilatkozta korábban a Nemzeti Sportnak.

Az angoloknál csak Magical Hungarianazaz Mágikus magyarként hivatkoztak Gerára, aki karrierje legnagyobb sikerét a Fulhammel érte el 2010-ben, amikor a londoni csapattal Európa Liga-döntőt játszott az Atlético Madrid ellen. Nem egy, nem két fontos gólt lőtt odáig a magyar klasszis, hátán cipelte a Premier League-ben is parádézó csapatot. Végül elbukták a finálét, ám a túloldalon ott volt Sergio Agüero és az élete formájában játszó Diego Forlán.

Hiába volt az Európa Liga egyik legnagyobb sztárja abban az évben, Gerának nem volt egyszerű dolga csapaton belül: a labdarúgás (is) kegyetlen biznisz, élet-halál harc folyik a kezdőért, ezt újra meg kellett tanulnia Londonban.

Soha életemben nem találkoztam olyan erős karakterű labdarúgóval, mint Clint Dempsey. Amikor Fulhambe kerültem, nem tudtam, hogy az ő posztjára igazoltak, kijátszottam őt a kezdő csapatból. (…) Olyan agresszív volt, hogy edzéseken az éreztem, nem szeretnék ennek a srácnak a közelébe kerülni, mert letépi a fejem. Az is előfordult, hogy verekedni akart a parkolóban. Addig terrorizált a harcos hozzáállásával, akaratosságával, hogy egy idő után elkezdtem félni, és a kispadon találtam magam

idézte fel Gera Zoltán.

Csak sikerült megértenie a nemzetközi karrierje első edzésein és utolsó éveiben kapott leckét, hiszen a West Bromban két turnusban összesen 191 meccsen, Fulhamben pedig 120-szor léphetett pályára.

Hajtok, csúszok-mászok, és technikailag is elég látványos a játékom, kevesekben van meg mindkettő. Szeretem a futballt, nagyon szeretem, mondhatom, az életemnek komoly része

– mondta egy korábbi 24.hu-s interjújában.

Gera Zoltán: Szokott füstölni a fejem
Nagyinterjú Fradiról és fradizmusról, Eb-ről és Dárdairól, mázliról és magyarságról, Messiről és Ronaldókról, fehér ingről és leszecskázott szögletzászlóról. Meg arról, hogy jogos-e a "Cristiano homoszexuál" meg a koncsitázás.

Nem csak egy remek embert, egy kiváló játékost, hanem egy példaképet is veszít a magyar labdarúgás. Jó hír, hogy ötven év múlva majd elmondhatjuk, hogy láttuk focizni, szaltózni, a portugálokat Lyonban megkínálni Gera Zoltánt, a Mágikus magyart.

Gera Zoltán – Portré

Születési idő, hely: 1979. április 22., Pécs
magasság/súly: 183 cm/75 kg
Posztja: támadó
válogatottság/gól: 97/26
Klubjai: Pécsi MFC (1997-2000), Ferencváros (2000-2004), West Bromwich Albion (2004-2008), Fulham (2008-2011), West Bromwich Albion (2011-2014), Ferencváros (2014-2018)
Legjobb eredményei: magyar bajnok (2001, 2004, 2016), Magyar Kupa-győztes (2003, 2004, 2015, 2016, 2017), magyar Szuperkupa-győztes (2004, 2015, 2016), Ligakupa-győztes (2015), angol másodosztályú bajnok (2008), Európa Liga-döntős (2010), Európa-bajnoki nyolcaddöntős (2016)
Egyéni elismerései: az év labdarúgója Magyarországon (2002, 2004, 2005), az év NB I-es játékosa (2016), az Európa-bajnokság legszebb góljának szerzője (2016)