Hónapok alatt összeomlott Zidane műve Madridban

Fél éve még Európa legjobb csapata volt a Real Madrid, most meg már a francia vezetőedzője állása a tét.
Kapcsolódó cikkek

Még október végén, a Girona elleni 2-1-es bajnoki vereség után írtuk, hogy nagyot éghet a Real Madrid, ha nem kapja össze magát. Lassan három hónap telt el, a helyzet pedig egyre rosszabb.

Lássuk mi történt azóta:

Itt azért meg kell jegyezni, hogy hiába volt bizonyos mértékig tartalékos a Real Madrid, minden elismerést megérdemel a Leganes, amely

a spanyol élvonal legkisebb költségvetéséből

képes stabil középcsapatként teljesíteni eddig a szezonban, a klub történetében először pedig az elődöntőig is eljutott a csapat a Király-kupában.

Közben a Realnál tendencia a közelmúltban, hogy leszerepelnek a kupában: a 2014-es győzelem után volt egy nyolcaddöntős búcsú, majd következett a ciki kizárás, tavaly és idén a negyeddöntő jelentette a végállomást. Egy éve a Celta Vigóval nem bírtak.

Míg 2017-ben a kupabúcsú után megnyerték a bajnokságot, majd a modern érában elsőként megvédték a Bajnokok Ligája-címüket, addig most talán nem túlzás azt mondani, hogy egyedül a BL maradt nekik mint megnyerhető sorozat. Erre meg pont azt a PSG-t kapják, amely egyelőre félelmetes formát mutat, még úgy is, hogy három vereség azért becsúszott már a szezonban.

Meg is kérdezték Zinedine Zidane-t, a madridiak amúgy nemrég hosszabbító edzőjét, hogy a párizsiak elleni párharcon múlhat-e a jövője.

Természetesen, ez teljesen egyértelmű. Én vagyok a vezetőedző, enyém a felelősség

mondta Zidane a Leganes elleni kupazakó után.

Ezután arról beszélt, hogy meg kell fejtenie, csapata hogyan lábalhatna ki a gödörből, pár dologban már meg is találta a megoldást, de nem mindenben. Érdekes fordulat ez Zidane edzői karrierjében, mert korábban a legtöbb húzása bejött, most viszont már olyan dolgok miatt kell magyarázkodnia, ami tavaly például a legnagyobb erénye volt: például a rotálás, amivel olyan kulcsjátékosokat pihentetett, mint Cristiano Ronaldo és Gareth Bale.

Zinedine Zidane tényleg jó edző
A francia 2016 januárjában megkapta a világ legforróbb kispadját, azóta Bajnokok Ligáját és spanyol bajnoki címet nyert a csapattal, és készülhet a címvédésre a BL-ben. A Real Madrid megtalálta a saját Pep Guardioláját.

Amikor a most 45 éves Zidane átvette az irányítást, azzal tudott leginkább segíteni a Realon, hogy leegyszerűsítette és konkrétabbá tette a játékot, a kerettagok ettől sokkal felszabadultabban játszottak. Most egy olyan eredményes taktika megtalálása lenne a cél, amivel stabilan tudná hozni a pontokat/győzelmeket a Real, de ez egyelőre hibádzik.

A játékosai sincsenek most a segítségére. Amellett, hogy Zidane tőle szokatlanul rosszul forgatja a csapatot (a Leganes ellen sem nagyon működött az Isco, Marcos Llorente, Mateo Kovacic középpálya, kettejüket le is cserélte a francia), a kulcsemberei sem tudják kiráncigálni a csapatot a gödörből.

Cristiano Ronaldónak nem megy ebben a szezonban, ez a napnál is világosabb, van, hogy ziccerben a kaput sem találja el. A BBC másik két tagja közül Gareth Bale hasznos – amikor játszik, rengeteget sérült, így hosszú távon nem lehet rá építeni. Közben Karim Benzemát már mindenki a csapaton kívül látná, szerdán is hiába volt ő az egyedüli madridi gólszerző, a drukkerek többsége már lemondott róla. De nem csak a támadóhármas tehet a mélyrepülésről, a középpálya sem ad olyan támogatást, mint az előző években, a védelemről pedig ne is beszéljünk, és mivel elől elmaradnak a gólok, ennek elég súlyos következményei vannak – lásd a Leganes elleni meccset.

Közben az átigazolási piacon sem mozgott valami jól az együttes.

Amíg tavaly iszonyatosan mély volt a kispad, addig most, a gólínség kellős közepén azért eléggé hiányzik egy Álvaro Morata (a Chelsea-be szerződött) vagy épp James Rodríguez (kölcsönbe került a Bayern Münchenhez), miközben a támadósorba nem érkezett senki. Szóval nincs B-terv annál a csapatnál, amelyik fél éve még Európa legjobbja volt és a Barcelonát is lemosta a pályáról a spanyol Szuperkupa döntőjében.

A PSG a szezonban már megbuktatta Carlo Ancelottit a Bayern Münchennél. Lehet, az edzői karrierje legnehezebb feladata előtt álló Zinedine Zidane lesz a következő skalpjuk.

Nyitókép: Europress/Anadolu Agency/Burak Akbulut