Luis Enrique Guardiolát másolja

Szezon közben jelentette be, hogy három év után távozik csakúgy, mint katalán kollégája tette azt két éve Münchenben.
Kapcsolódó cikkek

Luis Enrique szerdán este jelentette be, hogy nem hosszabbítja meg szerződését a Barcelonánál, három szezon után nyáron távozik a katalán együttestől.

Nehéz, de megfontolt döntés volt, amit leginkább azért hoztam meg, mert pihennem kell

-mondta a Sporting Gijón ellen 6-1-re megnyert spanyol bajnoki után. Korábban Pep Guardiola is szusszant egy nagyot a klubnál eltöltött négy éve után, de nem ez az egyetlen dolog, amiben hasonlít a két korábbi játékostárs pályafutása.

Külföldi kudarcok

Mindketten a Barcelona B-ben kezdték edzői karrierjüket, a felnőtt csapathoz kinevezett Guardiola éppen 46 éves kollégájának adta a kilincset. Enrique három éven keresztül irányította a gárdát, melyet 11 év után juttatott vissza a spanyol másodosztályba.

Fotó: AFP / Gabriel Bouys

2011-ben szintén szezon közben jelentette be távozását, az AS Roma igazolta le. A Farkasoknál nem nagyon jött ki a gárda legendájával, Francesco Tottival, ráadásul a szezon végén az Európa Ligát érő 6. helyről is lemaradt a gárda, így első felnőtt csapatnál töltött idénye buktával zárult.

A Celta Vigónál sem alkotott maradandót, 9. helyre hozta be az együttest a 2013-2014-es szezonban. Attól mondjuk biztosan hízott a mája, hogy az utolsó előtti fordulóban éppen a Celta fosztotta meg a bajnoki címtől a katalánok ősi riválisát, a Real Madridot.

Szegény ember Guardiolája

Ez a két szezon jelenti a különbséget a két mester edzői pályafutása között, míg Guardiola bukás nélkül egyengeti karrierjét, Enrique kétszer is sikertelenül távozott a padról, igaz ezek a felsülések szerényebb keretekkel estek meg vele.

Ami a megnyert trófeákat illeti: utóbbi szakember is triplával kezdett a gránátvörös-kékekkel, Guardiolának két évvel az első Bajnokok Ligája-trófea után összejött egy második, ez Enriquének aligha sikerül, a párizsi óriászakó után.

Fogadj a szezon legjobb meccseire a Tippmixpron!

A La Liga-különversenyben még egyenlíthet a szezon végén távozó vezetőedző, tavaly és tavalyelőtt is összejött neki a bajnoki cím, az aktuális kiírásban éppen szerdán vették át a vezetést a Real Madridtól, de a Királyi Gárda egy mérkőzéssel kevesebbet játszott.

Király-kupa-fronton mondjuk még előzhet (Guardiola kétszer diadalmaskodott), erre minden esélye megvan, hiszen tanítványai a Deportivo Alavés ellen döntőznek május 27-én.

Összességében Enrique csak megközelíteni tudta a Barcelona történetének legeredményesebb mesterét, Guardiola 14 trófeát nyert a csapattal négy év alatt, utódja jó esetben tízzel, rossz esetben nyolccal zárja katalóniai pályafutását.

Szezon közben búcsú, aztán pihi

Pep Guardiola a 2015-16-os szezon közben közölte: feláll a Bayern München kispadjáról a szezon végén. Luis Enrique is így tett szerda este, előbbi mesternek nem tett jót a korai bejelentés, utóbbi szakember viszont még profitálhat is ebből.

A katalán mester a tavalyi szezonban utcahosszal nyerte a Bundesligát a Borussia Dortmund előtt, a Német Kupában szintén a sárga-feketéket verték tizenegyesekkel. A Bajnokok Ligájában viszont elhasaltak Diego Simeone Atlético Madridja ellen. Akkor azt pedzegették a szakemberek, hogy a vezetőedző rosszul döntött a távozás korai bejelentésével, szerintük ez is hatással lehetett a BL-beli kiesésre.

Enrique hasonló utat választott, de ő jól járhat, mert spanyol források szerint már a játékosok sem álltak ki teljes mellszélességgel mellette. A BL-t minden bizonnyal lélekben már elengedte, a PSG elleni bukás után ráadásul rengeteg kritikát kapott. Sergio Busquets egyenesen azt nyilatkozta, meglepték őket a párizsiak. Ez a burkolt beszólás már jelezte, hogy nincs meg a feltétlen bizalom Enrique felé, aki sértődötten utasította vissza középpályása mondatait.

Így, vagy úgy a szezon végén emelt fővel távozhat a katalánoktól. A Guardiola által életre hívott egy éves pihenő már nagyon ráfér, elmondása szerint ugyanis teljesen kiszipolyozta az utóbbi három szezon.

Akármennyire is szeretne hasonlítani Guardiolára, sikerességben elmarad tőle. A City-mester ráadásul úgy nyilatkozott a Mundo Deportivónak: csalódott, amiért kollégája elhagyja Barcelonát. Ha folytatódik a sorminta egy szezonnyi feltöltődés után a Bayernnél láthatjuk újra a kispadon Luis Enriquét. Igaz, erre körülbelül annyi esélye van, mint idén Messi és Neymar nélkül BL-döntőt nyerni.