Ifjúsági labdarúgó halt meg a focipályán

A 17 esztendős John Óscar Martínez életét veszítette az Ontinyent és a Castellón ifjúsági mérkőzésén.
Kapcsolódó cikkek

Az Ontinyent twitter profilján tette közzé a szomorú hírt. A vasárnap délutáni meccsen a labdarúgó a 20. perc körül összeesett a pályán. A kiérkező mentők megpróbálták újraéleszteni, nem tudtak már segíteni rajta. A vclnews.es úgy tudja, hirtelen szívmegállás okozta a halálát.

Idén másodjára sokkolja hasonló tragédia a spanyol labdarúgást. Február egy ötödosztályú meccsen Ortzi Gurrutxaga infarktust kapott. A 26 éves csapatkapitány egy bajnoki mérkőzés 10. percében lett rosszul, majd összeesett a pályán.

Ez szíven ütött…

Amerikában az ilyen tragikus módon elhunyt sportolók 90%-a férfi, és háromévente hal meg egy sportoló ily módon.

Az átlagéletkoruk 17,5 év, a sportolók kétharmada vagy kosárlabdázó, vagy amerikaifutball-játékos. Javarészt 35 évesnél fiatalabbak közül szedi áldozatait ez a halálozási ok. Világszerte 200 000 sportoló hal meg szívelégtelenség következtében.

Az esetek negyedében genetikai szívrendellenesség áll a hirtelen halál mögött. 20%-ban pedig az úgy nevezett commotio cordis, amikor egy egészséges szívű sportoló szíve egyszerűen leáll. Mégpedig egy mellkasra mért ütés miatt (odapattan a labda…), amely kihat a szívdobogás mechanizmusára (morbid érdekesség: a fiatalabbak azért veszélyeztetettebbek ez utóbbi halálozás kapcsán, mert a bordájuk rugalmas, továbbadja a lökést a szívnek, míg az idősebbeké kemény, inkább eltörik – de megmenti a gazdája életét…)

Ezért lehet meghalni egy barátságos mellkasi veregetés következtében is…