Rasovszky Kristóf is brat + kémforgó és a Közel-Keletre boruló árnyék

Ez heti hírlevelünk, a 24/7 beköszönője.

Legalább három dolog van, amiről az elmúlt héten mindenkinek volt véleménye: ezek közül Hámori Luca párizsi ellenfelét nem fogom elővenni, sétáljon be más ebbe az utcába. Az össznemzeti Milák Kristóf felkészülési szakértéshez viszont hoztam alapanyagot Kálnoki Kis Attila portréja révén: ha valakinek, világbajnok öttusázóként neki szabad úszást szakértenie, és érdemes is elolvasni tőle. (Nyugalom, Rasovszky Kristófról is fog, de mi is csak kapkodjuk a fejünket. Ha ilyen tempóban erősödik tovább a magyar delegáció teljesítménye a hajrában, mi rendezzük a záróünnepséget.) Főszerkesztőnk pedig azon moralizál Milák kapcsán, mivel tartozik nekünk a sportoló, pontosabban: tartozik-e nekünk bármivel?

A harmadik téma az újra izgalmassá vált amerikai elnökválasztás, a legnagyobb valóságshow, amelynek globális voltát jól mutatja, hogy három hónappal a választás előtt az első és második világ középosztályának összes tagja álmából felkeltve rá tudja vágni, ő kire szavazna, de mivel csak az ottani állampolgároknak lehet, pár tízezer ingadozó vagy kiváró középnyugati meg nevadai fogja eldönteni nekünk. Összeszedtük, hogy a versenybe a héten berántott demokrata alelnökjelöltről, Tim Walz minnesotai kormányzóról mit érdemes tudni, kezdve azzal, hogy vadászik és fegyvert tart, szóval őt nem az avokádóval üzemelő woke-politikusgenerátor dobta ki.

Egy másik írásban a brat mémet magyarázzuk el, nos, azoknak, akiknek hozzánk hasonlóan magyarázni kell a mémeket. Ebben azt is mérlegeljük, egy régen és mesterien eltervezett kampányt látunk-e az online közegben, vagy csak akkora a kontraszt Kamala Harris és Joe Biden között, hogy Harrisnek egyelőre azok a labdák is befelé pattannak, amiről nem is tudja, hogy elrúgták őket.

Az olimpia takarásában a világpolitikában is jóval nyüzsgőbb augusztus eleje, mint a sokévi átlag. Ennek jele a hidegháború óta első nagy amerikai-orosz fogolycsere, amelynek keretében orosz ellenzéki aktivistákat és kémkedésért lefogott amerikai újságírót cseréltek a többi között egy FSZB-s gyilkosra. Jászberényi Sándort pedig ezúttal Bejrútba szalajtottuk, aki előbb egy hezbollahos katonai vezető temetésén, aztán egy menekülttáborban szagolta a háború nyugtalanító, de számára ismerős előszelét.

Így kezdődik heti hírlevelünk, a 24/7, amelyet szombat reggelente küldünk ki, és amelyben ezután még 11 elmélyülős és szórakoztató olvasmányt, három eheti videót és egy podcastot ajánlunk hétvégére válogatva, valamint összegyűjtjük a hét sorozat- és filmkritikáit is a hátradőlős kikapcsolódáshoz. Itt iratkozhatsz fel, ha jövő héten már te is kéred!