Pénteken egy 28 éves magyar olimpiai átok tört meg Párizsban

Ma ugyan nincsenek sportversenyek, csak az esti megnyitót várja a világ, ennek ellenére jött egy remek hír a magyar csapat számára.

Az elmúlt három évtized nyári játékain balszerencséről balszerencse kísérte az amúgy sem sűrű olimpiai részvételükről híres magyar lovasokat. A a világ legpechesebb díjlovasa, az Európa-bajnoki bronzérmes Dallos Gyula a megszerzett kvótái ellenére:

Sydneyben egyébként Turi József is kijutott, ki is utazott Superville-lel, ám szintén nem indulhatott, mert a díjugrató  lova enyhe ínhüvelygyulladása miatt nem felelt meg az orvosi vizsgálaton.

Legutóbb az 1996-os, atlantai olimpián szerepelt magyar lovas, akkor a lovastusa egyéni és csapatversenyében öten indultak.

Nos, 28 év után Párizsban szerencsésebben alakult az egyetlen magyar lovas, Kaizinger Balázs sorsa, mert lova, Herr Cooles Classic, gond nélkül átment az orvosi szemlén. A lovastusában induló  magyar lovas az MTI érdeklődésére azt mondta, minden rendben van a 12 éves herélt pejjel.

Az olimpia lovasversenyei előtt a Versailles-i kastélyban kialakított versenyközpontban minden ló átesik egy alapos állatorvosi vizsgálaton. A lovat a lovasa felvezeti, majd ügetni kezd vele, az orvos akkor nyúlhat hozzá, vizsgálja meg alaposabban, ha a mozgásában valamit nem talál rendben.

Kaizinger Balázs, akivel a 24.hu interjút készített korábban, pár napja ismerkedik a helyszínnel és elégedett az eddig tapasztaltakkal.

Tegnap voltunk kint terepen, minden szép, a pálya korrekten van kialakítva, a vonalvezetése, tervezése a kastélyparkba illő. A pályaépítő kitett magáért, az akadályok szélesek, de mindegyik ugrás lóbarát, megoldható, nincsenek benne „unfair” elemek, a talaj pedig szuper

– nyilatkozta az MTI-nek.

Kaizinger Balázs előtt

Párizsban a lovastusa szombaton a díjlovaglással kezdődik, vasárnap lesz a tereplovaglás, hétfőn pedig – egy újabb orvosi szemlét követően – a díjugratás.

Kapcsolódó
Gyula bácsi, aki alighanem az olimpiáról lemaradás világcsúcstartója
Él köztünk egy ember, aki azon túl, hogy momentán Orbán Viktor miniszteri biztosaként felel a teljes magyar lovas ágazatért, akár tizenegy olimpián vehetett volna részt versenyzőként, de ilyen-olyan okból mégis mindegyikről lemaradt. Dallos Gyula portréja.