Az olimpiák történetének első magyar snowboardosa egyből történelmet ír

Kozuback Kamilla három szabadstílusú számban is indul, erre egészen az idei játékokig nem volt példa.
Kapcsolódó cikkek

Kozuback Kamilla, Magyarország első hódeszkás olimpikonja hétfőn indulhat a big air szám selejtezőjében a pekingi téli olimpián. A sportoló édesapja, Jeremy Kozuback vasárnap arról tájékoztatta az MTI-t, hogy egy orosz versenyző nem áll rajthoz, míg egy japán sérülés miatt visszalépett, így lánya ott lesz a magyar idő szerint 2.30-kor kezdődő kvalifikációban. A döntőt kedden rendezik a pekingi Big Air Soukangon.

A magyar szövetség tájékoztatása szerint Kozuback Kamilla és a cseh Sarka Pancochova az első nők, akik a hódeszka mindhárom szabadstílusú szakágában – slopestyle, félcső, big air – indulnak olimpián. Mindketten Pekingben rajtolnak.

A big air az egyetlen havas szám az olimpián, amelyet nem a hegyekben, hanem a fővárosi Big Air Soukangon, egy használaton kívüli hatalmas gyártelepen felépített ugratón rendeznek.

Kapcsolódó
Mintha egy atomerőmű udvarán lenne az olimpia legfurább helyszíne
Műhő, óriásrámpa, hűtőtornyok - ez Sougang.

A versenyzők közel 80 méter magas mesterséges lejtőn csúszhatnak lefelé – valaki előbb lejjebb is jön, hogy ne legyen akkora lendülete –, és a megszerzett lendületből hatalmas ugrást hajtanak végre és közben több trükköt mutatnak be.

A 17 esztendős Kozubach eredetileg félcsőben szerzett kvótát – ebben a számban 19. lett –, de előtte slopestyle-ban is szerepelhetett, mert egy japán versenyző sérülése miatt bekerült a mezőnybe. Csakhogy a veszélyes pályán csupán néhány órát gyakorolhatott, így aztán múlt szombaton – első magyar pekingi szereplőként – 28. helyen végzett.

Kozuback csütörtökön kapott engedélyt, hogy tartalékként edzhessen a sáncon, így péntektől már ott gyakorolhatott. A hódeszkás sérülések miatt ebben a szezonban kevés big air versenyen indult – pedig ez a kedvenc száma –, legutóbb december elején.