Hazugsággal vádolják az öttusa szövetség elnökét

Az olimpia híreivel foglalkozó legnagyobb nemzetközi portál újságírója azt állítja, nem igaz, amit Klaus Schormann mond a lovaglás törlésével kapcsolatban.

Az öttusa haláltusájáról napok óta cikkez a hazai és a nemzetközi sajtó, miután a Nemzetközi Öttusa Szövetség (UIPM) szűk vezetése tíz napja az érdekelt felek, sportolók, nemzeti szövetségek meghallgatása nélkül egyik napról a másikra eldöntötte, a 2024-as olimpia után kiveszi a lovaglást az öt versenyszám közül.

Kapcsolódó
Az öttusa meghalt, élt 112 évet
Hogy nézne ki a 400 vegyes mellúszás nélkül? Mire lenne jó a só, ha hirtelen elmenne az íze? Nagyjából ezek a kérdések fogalmazódtak meg a magyar öttusa nagy alakjaiban, amikor kiderült, hogy a sportágból, amelyet Coubertin báró a férfiasság mintaképének alkotott meg, az eddigi legdrasztikusabb váltással törlik a lovaglást.

Új és megdöbbentő hír a történettel kapcsolatban:

nem igaz, hogy a Nemzetközi Olimpiai Bizottság kényszerítette volna erre a döntésre a 75 éves elnököt a német elnököt, Klaus Schormann és az öttusát idestova három évtizede a szakadék felé kormányzó UIPM-vezérkart, hanem maguktól határoztak így

– írja az insidethegames.biz portálra hivatkozva az index.hu.

Liam Morgan, az olimpiai sportok híreivel foglalkozó portál brit újságírója csütörtöki cikkében egyenesen azt állítja:

„Az UIPM, a sportág nemzetközi szövetsége egy olyan dokumentumot juttatott el a végrehajtó bizottság tagjaihoz, amely azt sugallja, hogy a lovaglás úgymond kivezetése mögött a Nemzetközi Olimpiai Bizottság ultimátuma áll, miszerint a NOB nem fogad el olyan javaslatot a 2028-as Los Angeles-i olimpiára, amiben bármilyen formában szerepel az öttusa között a lovaglás.

Csakhogy a NOB jelezte, nem ez a helyzet, mert a döntést teljes egészében a UIPM feladata.

Mióta napvilágot látott a UIPM határozata, több mint ezer öttusázó szólította fel lemondásra a nemzetközi szövetség (UIPM) vezetőit. Furcsa módon miközben a honi öttusázók is nemtetszésüknek adtak hangot, aláírást gyűjtöttek, péntekre sajtótájékoztatót hívtak össze, levelet írnak a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnökének, a Magyar Öttusa Szövetség vezetői nem azonnal álltak a versenyzőik mellé, csak ezt kritizáló cikkünk után két nappal foglaltak állást a témában.

Arról, hogy miért törölhetik a lovaglást az öttusa számai közül és ha nem sikerül visszafordítani a határozatot milyen megoldások lehetnének az Első kézből podcastban beszélgettünk.

Kapcsolódó
Lesz-e mountain bike az öttusában? És CounterStrike?
A szerkesztőség világbajnok szakértőivel elemezzük, miért törölhetik a lovaglást az öttusa számai közül és minek kellene ehelyett történnie. Első kézből podcast.