Hosszú öt olimpiai bajnokot utasított maga mögé

200 pillangón pedig elképesztő erőket mozgósítva dolgozta le egy testhossznyi hátrányát.
Kapcsolódó cikkek

Hosszú Katinka 100 vegyesen és 200 pillangón is győzött az úszók eindhoveni rövidpályás Világkupa-versenyén. 100 vegyesen nagyon nívós mezőny jött össze a döntőben,

hiszen Hosszú mellett még öt másik olimpiai bajnok állt rajtkőre: a svéd Sarah Sjöström, az ausztrál Emily Seebohm, az amerikai Kathleen Baker és Melanie Margalis, valamint a holland Femke Heemskerk.

25 méternél még Sjöström vezett, aztán féltávnál Hosszú élre állt, és innen már nem is adta át a vezetést másnak, nagyjából fél testhosszal győzött, 57.44 másodperces idővel.

200 pillangón rajta kívül még két magyar, Kapás Boglárka és Jakabos Zsuzsanna is rajthoz állt, de sokáig úgy tűnt, a kínai Csang Jü-fejt nem lehet megszorítani. Csang féltávnál még a világcsúcsrészidőn belül járt, Hosszú pedig egy testhosszal volt mögötte.

Innen zárkózott fel hatalmas erőket mozgósítva, és az utolsó fordulónál egészen fantasztikusan sikerült a kidelfinezés, így a nagy hajrá győzelmet eredményezett, ráadásul egész jó idővel (2:02.87 perc). Hosszú ezzel frappánsan üzent a korábbi szövetségi kapitánynak, Hargitay Andrásnak, aki a minap azt nyilatkozta, közepes időkkel rendelkezik idén az úszónő.

„Hosszú Katinka időeredményei meglehetősen közepesek”
A korábbi szövetségi kapitány szerint hellyel-közzel jó úton jár a magyar klasszis.

Jakabos negyedik, (2:06.59), Kapás ötödik lett (2:10.38). Hosszú két futamgyőzelmét itt nézhetik meg.

A férfiaknál 100 méter pillangón Cseh László negyedik (51.37 mp), Dudás Dániel 400 méter gyors ugyancsak negyedik (3:44.02), míg 200 méter háton Verrasztó Dávid hatodik (1:56.50) lett.

Férfi 100 méter vegyesen az orosz Vlagyimir Morozov 50.26-os világcsúccsal nyert, önmaga két évvel ezelőtti rekordján faragott négy századot.

A nőknél a kínai Vang Csiencse-ha junior világcsúccsal győzött 400 méter gyorson. A 16 éves versenyző 3:54.63 perces idővel csapott célba, közel négy és fél másodpercet faragott honfitársa, Li Ping-csie tavaly novemberben úszott 3:59.14-es idején, és alig marad el a spanyol Mireia García Belmonte 3:54.52 felnőtt világrekordjától.

A hollandiai viadal szombaton és a vasárnap folytatódik, majd jövő héten Budapesten a Duna Arénában versenyez a mezőny.