Egymást érték a botrányok a US Openen

A női versenyeket szervező WTA szerint a női játékosok nem kapnak hasonló bánásmódot, mint a férfiak.
Kapcsolódó cikkek

A női versenyeket szervező WTA egyenlő bánásmódot kér minden teniszezőnek, és szeretné elérni, hogy minden tornán engedélyezett legyen az edzői tanácsadás. A WTA azután tette közzé ezzel kapcsolatos felhívását, hogy a US Open szombati női egyes döntőjét botrányos jelenetek tarkították. A végül vesztes Serena Williamset háromszor is figyelmeztette a portugál székbíró, Carlos Ramos,

Az utóbbi két intés pontbüntetéssel, illetve egy játék elvesztésével is járt.

A meglepetésnél csak a balhé volt nagyobb a US Open női döntőjében
Először nyert japán játékos GS-tornát, de mindenki arról beszél, hogy Serena Williamset keményen megbüntették a kirohanásai miatt.

A reklamáló Williams tolvajnak nevezte a játékvezetőt, később pedig azt nehezményezte, hogy nem kap a férfi játékosokkal azonos bánásmódot, mert szerinte, ha egy férfi mondja ezt, nem büntették volna meg. A sportágon belül és kívül sokan támogatják a volt világelső amerikai teniszezőt, köztük a WTA is.

A WTA-nak az az álláspontja, hogy nem szabadna különbséget tenni a férfi, illetve női játékosok érzelemnyilvánításainak megítélésében és azon dolgozik, hogy minden teniszezőt egyformán kezeljenek. Az a véleményünk, hogy szombaton este ez nem így volt

– fogalmazott közleményében Steve Simon, a WTA vezetője.

A férfi egyes győztese, Novak Djokovic is úgy véli, Ramosnak nem kellett volna ennyire szigorúnak lennie.

Megváltoztatta a mérkőzés menetét. Szerintem ez talán szükségtelen volt. Mindannyian küzdünk az érzelmeinkkel, különösen, amikor egy Grand Slam-trófeáért harcolunk.

Ezzel együtt Djokovic szerint Simonnak nincs igaza abban, hogy a férfiakat és a nőket máshogy kezelik a pályán.

Az első figyelmeztetést tiltott edzői tanácsadásért kapta Serena Williams – trénere, Patrick Mouratoglou a lelátóról próbált kézjelekkel instrukciókat adni tanítványának, bár a játékos saját bevallása szerint ezeket egyáltalán nem látta -, ez a férfimeccseken nem engedélyezett, a nőknél viszont igen, kivéve a GS-tornákat.

Bár Williams azt mondta, ő betartja a szabályokat és soha nem kap edzői utasításokat mérkőzés közben, Mouratoglou bevallotta, hogy ő bizony ad tanácsokat és szerinte minden kollégája ezt teszi.

Azt is gondoljuk, hogy az edzői tanácsadás kérdésével is foglalkozni kell, és engedélyezni kell a sportágban. A WTA támogatja a pályán való tanácsadást a szabályok szerint, de át kell gondolnunk a szabályozást

– tette hozzá Simon.

A mostani US Openen már egy korábbi mérkőzés is nagy felháborodást váltott ki. Akkor Alizé Cornet-t figyelmeztette a székbíró, amikor a pályán fordította meg a pólóját. A verseny szervezőinek akkor is magyarázkodniuk kellett és a WTA akkor is közleményben kérte ki magának a történteket.

Egy női teniszező levette a pólóját, forrong a sportág
A mérkőzés, ami nem a játék miatt került be a hírekbe.

Nyitókép: Eduardo MUNOZ ALVAREZ / AFP