A tehetség és a technika mellett van még egy nagy titka az új magyar úszósztárnak

Milák Kristóf már idén olimpiai bajnok lehet.
Kapcsolódó cikkek

Élete első felnőtt úszó-Európa-bajnokságán szerepel Milák Kristóf, aki 200 méteres pillangóúszásban fölényesen utasította maga mögé a mezőnyt.

A 18 éves Milák edzője, Selmeci Attila szerint tanítványa a közeljövőben megdöntheti Michael Phelps 1:51.51 perces világcsúcsát ebben a számban.

“Idén is történhet csoda, de Phelps tényleg embertelen rekordjának megjavítását inkább jövőre, a következő világbajnokságon kísérelheti meg Kristóf. Minden adottsága megvan ehhez, a tehetsége, az alkata, a szorgalma és a technikája mellett még az elképesztő regenerációs képessége is.

Az Európa-bajnoki győzelme után a tejsav mérése is ezt bizonyította, amely a levezető 1000 méteres laza úszást követően még jobb értéket mutatott. Olyat, amit más úszóknál 2-3 órával a döntő után szoktak rögzíteni”

– mondta Selmeci az SzPress Hírszolgálatnak.

Milák elképesztő tempóban kezdett, edzője pedig attól félt, az erős kezdés visszaüt a végén.

“Alig kaptam levegőt, amikor féltávnál jobb volt az ideje a világcsúcsnál, attól kezdve viszont már az volt az izgalmas kérdés, hogy tud-e most is olyan, 30 másodpercnél jobb utolsó hosszt, mint a debreceni országos bajnokságon. Minden összejött, csak ez nem. Akkor 1:52.71 volt a győztes ideje, most 1:52.79, erre aztán már senki sem mondhatja azt, hogy egyszer nagyon kijött a lépés a fiúnak.”

Selmeci szerint fontos lenne, hogy a jövőben a legjobb amerikai és japán úszókkal is összemérje erejét Milák,

aki úgy aratott rajt-cél győzelmet Glasgow-ban, hogy nem volt zökkenőmentes a felkészülése.

A mostani Eb-n még 50 és 100 pillangón versenyzik Milák, akitől edzője a hosszabb távon vár érmet. A mostani verseny után Milák nem lazíthat sokat, mivel vár rá az olimpia, igaz, egyelőre még csak az ifjúsági, amelyet október 6. és 18. között rendeznek Buenos Airesben.