Vízilabda: nem pótolhatatlanok az olimpiai bajnokok

Újraformálódik a magyar póló, amely apró, de figyelemreméltó részsikert ért el csütörtök este.
Kapcsolódó cikkek

A magyar válogatott bejutott a legjobb négy közé a Duna Arénában zajló férfi vízilabda világliga nyolccsapatos szuperdöntőjében, miután csütörtök este 6-6-os döntetlent ért el, majd büntetőpárbajban legyőzte a 2017-es világbajnok Horvátországot.

Mindez azért nagy szó, mert bár a horvát válogatottban is akadt hiányzó, de Marcz Tamás csapata idén második nagy tornáján szerepelt úgy, hogy egyetlen korábbi olimpiai bajnok sem segítette rutinjával a kapitány munkáját és a fiatal kerettagokat.

Varga Dániel és Madaras Norbert végleg visszavonult, Varga Dénes, Hosnyánszky Norbert és Hárai Balázs (ő „csak” világbajnok, de 31 évével egyértelműen a rutinos játékosok közé tartozik) pedig úgy döntött, ilyen-olyan okkal kihagyja az idei évet.

Három olimpiai bajnoki cím tűnt el a magyar pólóból
Egy hátfő délelőtti Groupama Arénában tartott sajtótájékoztatón a Ferencváros pólósai közül ketten jelentettek be meglepő dolgot.

Marcz kapitány így újabb fiatal játékosoknak adott bizalmat már az áprilisi Európa Kupa döntőben, ahol végül a szerény hatodik helyen zárt a válogatott.

Ehhez képest kifejezetten előrelépés a világliga elődöntő. Az „zöldfülűek” fejlődnek, rutinosodnak, egyre jobb csapat benyomását keltik. Élnek a lehetőséggel, még ha mint minden esetben a hazai medence, a Duna Aréna kedvezett nekik.

Nem feltétlen mi voltunk a mérkőzés esélyesei. Horvátország a világ egyik, ha nem a legjobb csapata, az aktuális világbajnok. Összeszedettek voltunk ellene, ráadásul léptünk egyet előre az utolsó kemény meccsünkhöz képes. Montenegró ellen ugyanis három negyedig bírtuk koncentrációval és erővel, most úgy készültünk, hogy öt lesz. Így is lett, boldog vagyok. Köszönöm a szurkolóknak a buzdítást, sokat segítettek

– fogalmazott Marcz Tamás kapitány a mérkőzést követően a waterpolo.hu oldalnak. Mivel Japán meglepetésre legyőzte az amerikaiakat, így a pénteki elődöntőn ellenük készülhetnek a magyarok. Még az is lehet, döntőbe jutnak, és végül megnyerik a világligát, ami egy átalakulóban lévő válogatottól figyelemreméltó teljesítmény.

A Varga Dénes, Hosnyánszky Norbert és Hárai Balázs otthon a televízió előtt, vagy éppen a Duna Aréna nézőterén szép csendben elgondolkodhat, az ideiglenesnek gondolt háttérbe vonulásukkal mit értek el?

Még az is lehet, bebizonyították a kapitánynak, egyikük sem pótolhatatlan.

Férfi Világliga Szuperdöntő, 2018. június 18-23., Budapest, Duna Aréna, eredmény:

Magyarország – Horvátország 10-8 (1-1, 1-1, 3-2, 1-2, 4-2) – ötméteresekkel
gólszerzők: Zalánki, Bedő 2-2, Vámos, Angyal 1-1, illetve Milos 2, Krapic, Vrlic, Buslje, Vukicevic 1-1

További eredmények:
Spanyolország – Ausztrália 9-4 (1-2, 1-0, 2-0, 5-2)
Montenegró – Kazahsztán 14-6 (5-2, 2-2, 5-1, 2-1)
Japán – Egyesült Államok 11-10 (2-3, 4-3, 2-1, 3-3)

A további program
Helyosztók 1. – június 22., péntek
Az 5-8. helyért
Horvátország-Egyesült Államok, 15:15
Ausztrália-Kazahsztán,16:45
Elődöntő
Magyarország-Japán, 18:15
Montenegró-Spanyolország, 19:45
Helyosztók 2. – június 23., szombat
A 7. helyért, 15:15
Az 5. helyért, 16:45
A 3. helyért, 18:15
Döntő, 19:45

A Világliga Szuperdöntőjének magyar kerete
Kapusok: Kardos Gergely (Szolnok), Nagy Viktor (Szolnok)
Mezőnyjátékosok: Angyal Dániel (Eger), Bátori Bence (Szolnok), Bedő Krisztián (Eger), Erdélyi Balázs (OSC), Jansik Dávid (Szolnok), Kovács Gergő (Eger), Manhercz Krisztián (FTC), Mezei Tamás (Szolnok), Pohl Zoltán (FTC), Vámos Márton (FTC), Zalánki Gergő (Szolnok)
(A játékosok klubjaként azt a csapatot jelöltük meg, amelyből kiharcolták a kerettagságot)