Az oroszok már előre hazavágják a vébéjüket

Váratlan edzőváltás, távolmaradó sztárok és csapnivaló felkészülés. Az olimpiai bajnok nem épp a legjobb előjelekkel várja a pénteken kezdődő világbajnokságot, miközben Svédország és Kanada ki van éhezve a sikerre. Nekünk, magyaroknak is érdekes lesz figyelni a dániai tornát.

Május 4-én, pénteken kezdődik a 2018-as A csoportos jégkorong-világbajnokság. A házigazda Dánia lesz, a mérkőzéseket Koppenhágában és Herningben rendezik, két 12 ezer férőhelyes csarnokban. Így, hogy évente rendeznek vébét a jégkorongban, átfogó képet kaphatunk a hokimezőnyről. Mivel az NHL-rájátszás javában zajlik, így évről évre láthatjuk a másod-harmadvonalas játékosokat is. Ők ugyan nem biztos, hogy legjobb keretekbe odaférnének, így viszont megmutathatják magukat a nagyvilágnak.

Ráadásul magyar szemmel figyelve nagyjából másfél hét múlva azt is megtudhatjuk, hogy

melyik az a két csapat, amelyik kiesik és jövőre ellenfelünk lesz a divízió I/A-ban.

Kénytelenek vagyunk felemlegetni: csak 15 másodpercben múlt, hogy Magyarország nem jutott fel az A csoportba. A budapesti tornán a britek és az olaszok végeztek az első két helyen, így jövőre ők szerepelnek majd a szlovákiai elitvébén. A mi ellenfelünk pedig a két kieső mellett Kazahsztán, Szlovénia, illetve a divízió I/B-ből idén feljutott Litvánia lesz.

Sokáig tart majd megemészteni ezt a magyar hokinak
Csak keresték a szavakat a hokisok. Úgy tűnik, itthon el vagyunk átkozva, ha a feljutástól döntő meccsről van szó.

Botrányos hangolás az olimpiai bajnoknál

Az idén téli olimpiát is rendeztek, ezen a független színekben versenyző orosz válogatott lett az aranyérmes. Gondolhatnánk, hogy ezek után ők lesznek a legesélyesebbek a világbajnokságon, csakhogy azóta történt egy-két dolog a szbornajával.

Hogy mindezek után mire lesz képes az orosz válogatott, az hatalmas kérdőjel. Az előjelek mindenesetre nem túl jók.

Persze húzóemberekben így sem lesz hiány, például az a kapustrió lesz – Vaszeli Koszecskinnel az élen –, amely Phjongcshangban aranyéremig segítette a csapatot. Nyikita Gusev, Kirill Kaprizsov és a 39 évesen is remekül játszó Pavel Dacjuk vállalta a játékot, nekik kéne valahogy feltolni a dobogóra az oroszokat.

A sorsolást ellenben megköszönheti Oroszország, a francia-fehérorosz-osztrák trióval kezd, ami felhozásnak tökéletes lesz a későbbiekre, mert a csoportkör második felében már a cseh-svájci-szlovák-svéd négyes következik.

A modern érában egyébként csak a svédeknek sikerült, még 2006-ban, hogy ugyanabban az évben megnyerték az olimpiát és a világbajnokságot is.

Jöhet a svéd címvédés, hacsak közbe nem lép Kanada

Az NHL pontkirálya, Connor McDavid lesz a kanadai válogatott kapitánya Fotó: Codie McLachlan/Getty Images

Svédország válogatottja egy éve a német-francia közös rendezésű világbajnokságon megszakította a nagy kanadai sorozatot, így a tengerentúliaknak nem sikerült a triplázás – igaz, az aranyéremről rávezetések döntöttek a svéd-kanadai fináléban. Az olimpián aztán hiába volt a legjobb Svédország a csoportmeccsek alatt, a negyeddöntőben a játékok meglepetéscsapata, a német együttes kiejtette őket, úgyhogy most a vébén javíthatnak.

És van is mire alapozniuk, mindamellett, hogy olyan NHL-klasszisok csatlakoznak, mint a Vancouver Canucksot elhagyó Sedin-ikrek, vagy Henrik Zetterberg, nem szabad elfelejteni azt sem, hogy lényegében a szomszédban játsszák majd a meccseiket, azaz gyakorlatilag olyan lesz számukra végig, mintha hazai pályán játszanának. Így még talán azt is elviselik, hogy 18 éves szupertehetségük, az 1/1-es draftnak kikiáltott Rasmus Dahlin kihagyja a tornát és inkább pihen.

Kevés veszélyesebb dolog van a jégen, mint egy feltüzelt kanadai válogatott.

Márpedig most ez a helyet. A tavaly elveszített vb-döntő után Kanada is elhasalt a németekkel szemben az olimpián, „csak” harmadikok lettek, ami az ő mércéjükkel mérve csalódás. Visszahozták a kispadra azt a Bill Peterst, aki már egyszer világbajnoki aranyig vezette főedzőként Kanadát (2015, 2016), és most már hozzájuk is csatlakoznak a rájátszásban nem érdekelt NHL-esek – a NOB-bal nem tudott megegyezni a liga, azért maradtak távol Dél-Koreától a sztárok –, akik közül a leginkább Connor McDadvidre vagyunk kíváncsiak, aki az észak-amerikai hokiliga alapszakaszának pontkirálya lett, 82 mérkőzésen 41 gólt lőtt és 67 gólpasszt osztott ki.

Kanada a 21. aranyára hajt, amivel beérné az orosz/szovjet csapatot az örökranglista élén.

Akikre még figyelni kell

Pár éve még mindenki őket verte el, most a legjobbak között vannak
A dél-koreai jégkorong-válogatott megcsinálta azt, amire a divízió I/A-s világbajnokság előtt szinte senki sem számított: feljutottak az A csoportba.

Az A csoportos világbajnokságon 16 válogatott szerepel, őket két nyolcas csoportra bontották. Az első négy-négy csapat bejut az egyenes kieséses szakaszba, a két csoportutolsó pedig kiesik a divízió I/A-ba, ők játszanak majd jövőre a magyar válogatottal. Tippelgethetnénk, hogy mely csapatoknak van erre a legnagyobb esélye, de pont a britek budapesti szereplése mutatott rá, hogy a hokiban tényleg nem létezik lehetetlen.

Ami biztos, hogy a szlovákok nem eshetnek ki, jövőre Pozsonyban és Kassán lesz az A csoportos világbajnokság. 

A dániai vébé nyitónapján rögtön lesz egy szuperrangadó, Kanada az Egyesült Államokkal játszik majd. A csoportkör május 15-ig tart, a bronzmeccs és a döntő pedig május 20-án, vasárnap lesz.

A mérkőzéseket Magyarországon a Sport 1-2 adja.

A csoportok

A csoport (Koppenhága):
Oroszország, Svédország, Csehország, Svájc, Fehéroroszország, Szlovákia, Franciaország, Ausztria.

B csoport (Herning):
Kanada, Finnország, Egyesült Államok, Németország, Norvégia, Lettország, Dánia, Koreai Köztársaság.

Az első játéknap mérkőzései:

A csoport:
Oroszország – Franciaország 16.15,
Svédország – Fehéroroszország 20.15.

B csoport:
Egyesült Államok – Kanada 16.15,
Németország – Dánia 20.15.

A nyitóképen a független színekben induló orosz válogatott tagjai ünnepelnek a phjongcshangi olimpiai győzelem után. Fotó: Valery Sharifulin\TASS via Getty Images