Hoki-vb: „Ez kibaszott nagy meló volt”

A magyar játékosok szerint sikerült majdnem elbénázni a lengyelek elleni meccset, de a szerencse most velük volt.
Kapcsolódó cikkek

A magyar jégkorong-válogatott csütörtökön nagyon fontos mérkőzést nyert meg a budapesti divízió I/A-s világbajnokságon. Jarmo Tolvanen csapata remekül kezdett, az első harmadot úgy hozta 2-0-ra, hogy akár nagyobb is lehetett volna a különbség. Jött aztán a második játékrész, amiben meg a lengyelek hokiztak le minket és egyenlítettek, de a harmadik felvonást góllal kezdte Magyarország, amely végül 3-2-re nyert.

Így négy mérkőzés után két-két győzelem és vereség a magyar mérleg.

Most persze nagyban lehet matekozni, megmaradt az esély a feljutásra, de akár a kiesésre is, többféle forgatókönyv is létezik. A pénteki játéknap után okosabbak leszünk, amikor is lejátsszák a negyedik fordulóból a kazah-szlovén, majd az olasz-brit meccset, bár még utána is lehet számolgatni, csak a lehetséges végkimenetelek száma csökken majd. Ami biztos, jelenleg négy csapatnak van hat, kettőnek pedig három pontja.

Visszatérve a csütörtöki találkozóra, a szövetségi kapitány annak örült, hogy sikerült végre jól kezdeni egy meccset. Régóta várt már erre a csapat.

A lengyelek aztán visszajöttek a mérkőzésbe, de most nekünk volt egy kis szerencsénk. A britek ellen semmi extra nem lesz a felkészülésben, ugyanúgy hangolunk, mint eddig. Most hirtelen nem is vagyok tisztában, hogy is állunk, de van még esély a feljutásra, mi pedig tesszük a dolgunkat. Amikor elvállaltam a kapitányi feladatot, egyből feltérképeztem az ellenfeleket, így nem lep meg, hogy a britek jól szerepelnek. Egyre jön fel a klubhokijuk, ezáltal a válogatott is.

– értékelt Tolvanen.

A lengyelek elleni mérkőzést sérülés miatt kihagyta a csatár Sofron István, neki a könyöke gyulladt be. A csütörtöki összecsapást öltönyben, felkötött karral nézte végig.

Nem vagyok orvos, úgyhogy én úgy látom, ötven százalék az esélye, hogy játszik az angolok ellen. Kulcsfontosságú a következő 24 óra, utána okosabbak leszünk

– mondta a magyar válogatott finn szövetségi kapitánya.

Vay Ádám 94 százalék feletti védési mutatóval zárt Fotó: MTI/Kovács Tamás

A kapuban Vay Ádám ismét jó napot zárt, bár talán az első lengyel gól előtt foghatta volna a korongot, összességében a kapuját eltaláló 34 lövésből 32-t hárított, ami 94 százalék feletti teljesítmény. Mindezt tette úgy, hogy nem volt végig a topon.

A második harmadban gyötrő fejfájás tört rám, de jók az orvosaink, adtak valami varázsbogyót, amitől újra lendületbe tudtam jönni. Elégedett vagyok a saját teljesítményemmel és a csapatéval is: kibaszott nagy munkát tettek most le az asztalra. Nagyon összeszedtük magunkat és tudtuk, mennyire fontos ez a mérkőzés.

A magyarok első góljából Galló Vilmos is kivette a részét, tőle került a korong végül Sebők Balázshoz, amivel már a második perc elején megszereztük a vezetést. A 21 éves szélső azt mondta, a szurkolás miatt felejthetetlen számukra ez a mostani mérkőzés.

Kicsit elszórakoztuk a meccset 2-0 után, de ki tudtuk ezt javítani. Jól elhegedültük a nótájukat. Úgy akartunk nekivágni a harmadik harmadnak, mint az elsőnek, tudtuk, hogy akkor nincs okunk a pánikra. Volt persze szerencsénk is, de megdolgoztunk érte.

A győztes gólt az IIHF jegyzőkönyve Hári Jánosnak adta, de nem kizárt, hogy Erdély Csanád még beleért a korongba. A fehérvári játékos szerint ez igazából mindegy is.

Nekem úgy tűnt, hogy a hátvédről ment be a korong, de a lényeg a gól. A meccs közben elkezdtünk bénázni és beengedtük a meccsbe a lengyeleket. Ők éltek a momentummal, de hamar összekaptuk magunkat, jött a harmadik gól és onnantól kezdve szerintem nagy helyzete sem volt az ellenfélnek. Korábbi mérkőzéseken is volt, hogy többnyire mi domináltunk, csak a helyzetek nem mentek be és ingyen gólokat adtunk. De most itt vagyunk, két győzelem, két vereség, kell még egy nyert meccs és majd onnan meglátjuk, hogy mi a helyzet.

Az összefoglaló:

Hokibarátok számára ismerősen csenghet a lengyelek szövetségi kapitány, a kanadai Ted Nolan a neve: játszott és edzősködött is az NHL-ben és volt a lett válogatott edzője korábban, őket kivezette a 2014-es téli olimpiára, ott bravúrosan verték a svájciakat a negyeddöntőért, ahol csak 2-1-re kaptak ki a későbbi győztes kanadaiaktól.

Olyan volt ez az egész, mint egy bokszmeccs Az első harmad az övék volt, a második miénk, majd megint ők jöttek. A győztes gólnál kicsit szerencséje volt a magyaroknak, de megdolgoztak érte

– mondta Nolan a csütörtöki mérkőzésről.

Aron Chmielewski fontos gólt szerzett a mérkőzésen, ő egyenlített a 33. percben. Érthetően csalódottan értékelt a vereség után. A lengyeleknek szinte, biztos, hogy kelleni fognak a pontok a bennmaradásért, viszont a feljutásért csatázó kazahok ellen zárják a vébét.

Szépen visszajöttünk, aztán a harmadik harmad eleji gól letört minket. Mentünk előre utána is, de az egyenlítés már nem jött össze. Mostantól az utolsó mérkőzésünkre koncentrálunk.

Eredmény – 4. forduló

Magyarország-Lengyelország 3-2 (2-0, 0-2, 1-0)
gólszerzők: Sebők (2.), Benk (9.), Hári (41.), illetve Komorski (26.), Chmielewski (33.)

Az állás: 

1. Kazahsztán 3 2 1 9–4 +5 6
 2. Olaszország 3 2 1 8–4 +4 6
 3. Nagy-Britannia 3 2 1 9–10 –1 6
 4. MAGYARORSZÁG 4 2 2 7–11 –4 6
 5. Szlovénia 3 1 2 7–8 –1 3
 6. Lengyelország 4 1 3 10–13 –3 3

A világbajnokság végén pontazonosság esetén egymás elleni eredmény rangsorol.

Fotó: MTI/Kovács Tamás