Az egész egyetemes sportot megváltoztathatja a kosaras félisten

33. születésnapját ünnepli jelenkorunk legjobb kosárlabdázója, a 21. század első igazi szuperatlétája, LeBron James.
Kapcsolódó cikkek

December 30-án ünnepli 33. születésnapját jelenkorunk legjobb kosárlabdázója, a 21. század első igazi szuperatlétája, LeBron James. A Cleveland Cavaliers sztárja most a 15. szezonját tapossa, és úgy tűnik, élete formájában van. Közel az összes fontos statisztikai mutatójában pályafutása legjobbját nyújtja, a játéka letisztult, minden eddiginél okosabban használja a fizikumát, ezáltal már nem csak a gyűrű közelében tűnik megállíthatatlannak.

A legrosszabb hír az ellenfelek számára mégis inkább az, hogy egy, megtalálta a dobását, kettő, egyáltalán nem tervez lassítani.

Mégis, sokan a mai napig nem képesek elfogadni őt, noha (vagy éppen ezért) már a gimnáziumban reflektorfénybe került, miután őt nézték ki az éppen harmadjára is visszavonuló legenda, Michael Jordan utódjaként.

Bár ezt a lécet ilyen-olyan okból soha nem sikerült megugrania, Tőrös Balázs, a Sport TV szakértője úgy véli, az idő Jamesnek dolgozik, és az emberek előbb-utóbb megtanulják a helyén kezelni az egyetemes sport történelemben. Az pedig, hogy 30 felett is úgy teljesít, ahogy, már-már megmagyarázhatatlan, hetente írja át a fizika eddig ismert törvényeit.

Félisten vagy UFO?

Névjegy:

Név: LeBron Raymone James
Születési idő, hely: 1984. 12. 30., Akron, Ohio, USA
Bajnoki címek száma/dőntők száma: 3/8
Olimpiai bajnoki címek: 2x (2008, 2012)
MVP-címek: 4x (2009, 2010, 2012, 2013)
Döntő-MVP: 3x (2012, 2013, 2016)

Az Egyesült Államokban az egyik legfontosabb kérdés, ha az NBA-ről beszélünk, hogy a már korábban említett Michael Jordant milyen sorrendben követik a sportág legnagyobbjai. A Chicago Bulls szupersztárja legyőzhetetlennek tűnik, ugyanis úgy tartják, aki hat döntőből hat bajnoki címet nyer egy ennyire kompetitív bajnokságban, és teszi ezt megkérdőjelezhetetlen vezérként, az egyszerűen érinthetetlen.

Hiába próbálták az elmúlt 15 évben folyamatosan egymás mellé tenni James és Jordan számait, a két játékos teljesen más poszton, más korban uralta sportágát, így általában ezek az összehasonlítások nem tükrözik, nem tükrözhetik a valós képet.

LeBron ebben a szezonban, 33 évesen új alapokra helyezte a játékát, teljesen más pályaképet jár be, mint példaképe, a Bulls klasszisa.

Óriási tempóban játszik a mai napig, így már sem lepődünk, hogy már több játékperce, több alapszakasz- és playoff-meccse van, mint Jordannak.

Ilyen idősen, ilyen teljesítményt letenni az asztalra több mint csodával határos. Ez másról szól.

Ő van a legközelebb ahhoz, amit ma UFO-nak hívunk. Páratlan fizikummal rendelkezik, nagyszerű alapokra épített az egész karrierjében, nagyon vigyázott a testére, és még a szerencse is mellett állt, elkerülték a komolyabb sérülések

– mondja Jamesről Tőrös. A szakértő szerint főszereplőnk teljesen tudatosan változtatott, és bejött neki, ott tart, hogy a 15. szezonjában a legfontosabb számadatokban karriercsúcsot, vagy karriercsúcs közeli mutatókat hoz.

Szembetűnő az átalakulás: nagyon kevés már az, amikor nagy sebességgel, teljes testtel, mintegy faltörő kos támadja a gyűrűt. Sokkal okosabban használja a testét, nyáron rádolgozott a tempóira, magabiztosan vállalhatja be a középtávolikat, de még a triplákat is. Ha meg mégis a betörést választja, azt úgy teszi, hogy ide-oda pörög a festéken belül, ezáltal esélyt sem ad a védőjének, védőinek, hiszen nincs még egy ember, akinek csak hasonló adottságai lennének, mint LeBron Jamesnek.

Fotó: Kevin C. Cox/Getty Images

James 33 évesen 27.8 pontot, 9.3 gólpasszt és 8.2 lepattanót átlagol, teszi mindezt úgy, hogy közben mezőnyből dobásainak 56 százaléka célt ér. Tőrös Balázs azt mondja, hiába a sok ellenszurkoló, lesz idő, amikor még a címzetes utálóknak is hiányozni fog a sztár: észre fogják majd venni a hiányát, hogy mégis, mit tett le az asztalra a 10+, netán 20+ idénye során.

A döntős mérlege örökre kártya lehet az ellenzők kezében, de el fog jönni az a nap, amikor LeBron James visszavonul, és az embereknek rá kell majd döbbenniük, mit veszített ezzel a sportág és maga a liga. Jó eséllyel soha többet nem lesz majd az alapvetés, hogy egy játékos éveken keresztül zsinórban cipelje csapatát a nagydöntőbe – James most tart 2010 óta hétből hétnél, és ne felejtsük el, 2007-ben is ott volt már a fináléban.

A mentor, a példakép

A Cleveland Cavaliers sztárja nem csak kosárlabdázó: filantróp, üzletember, ha kell, filmsztár; és még sorolhatnánk, főleg, hogy már a 2016-os amerikai elnökválasztás kampányába is nyíltan beszállt, amikor Ohióban egy színpadon állt a későbbi vesztes demokrata jelölt, Hillary Clintonnal.

Akkor James átlendült a hintán, és azóta kőkeményen ott van a politikai közbeszédben, az egyik leghangosabb kritikusa Donald Trumpnak és kormányának.

A kosárpályán is fontos szerepet tölt be: csapatának vezére, a Cavaliers 2016-os bajnoki címének fő letéteményese; az utóbbi években pedig az újoncok egyik leghitelesebb mentora.

15 éves kora óta nem hagyják nyugton, vele van tele a média, mégsem tudsz semmilyen komoly botrányt a nevéhez fűzni. Nem lehet rá panasz, sőt. Most is, ahogy mentorálta az amúgy hozzá hasonlóan óriási nyomás alatt játszó Lakers-újonc Lonzo Ballt; igazi példaképként viselkedik, nagyon fontos szerepe van a társadalomban, óriási a hatása az emberekre, csapattársakra, ellenfelekre, mindenkire. Ebben például szerintem már lekörözte Jordant

– véli Tőrös.

Néhány napos ez a kép, ahogy LeBron James a brutális nyomás alatt játszó fiatal Lonzo Ballt mentoráljaFotó: Jason Miller/Getty Images

A legfontosabb az a kép, amelyet sikerült kialakítania magáról az évek során. Ezt a képet idén tovább vitte abba az irányba, amely a következő generációnak is támpontot adhat: itt van egy ember (ha ember), aki 30 felett is extraklasszis, esze ágában nincs visszavonulni, kőkemény munkával soha nem látott kondiban tartja magát, és a 34. évébe lépve is folyamatosan a távlati célokról, a következő feladatról beszél.

Egyik nap azt mondta példának okáért, hogy szeretné bebizonyítani, hogy egy sportoló 30 éves kora után is megérdemelhet 200-300 millió dollárt.

Tőrös Balázs azt mondja, az ilyen kijelentések inspirálhatják azokat a sportolókat, akik 30 körül már azon gondolkodnak, milyen pályán folytassák karrierjük – rövid időn belüli – végeztével.

Itt nem a 200 millió, meg a 300 millió dolláron volt a hangsúly, hanem az üzeneten, amelyet el tudott juttatni. „Tedd bele a munkát, és meglátod, mi mindenre leszel képes.” A fiatalok majd azt mondják, igaza van, ha ő meg tudja csinálni, én is meg tudom. Nézzük meg a magyar focistát, betölti a harmadik ikszet, már le is lép az osztrák negyedosztályba bohóckodni. Amott meg a 40 éves Manu Ginobili meccset nyer az amúgy kifejezetten jó nevekből álló, bajnokesélyes San Antonio Spursnek… Ég és föld

– teszi hozzá a szakértő, aki szerint hamarosan a Jameshez hasonló földönkívüliek miatt trenddé válik majd, hogy 38-40 éves sportolókat fogunk még látni erejük teljében, motiváltan, felkészülten.