Kosárlabda-Eb: történelmi győzelmet aratott a magyar válogatott

Elképesztő küzdelemben aratott győzelmet Hanga Ádám vezérletével a magyar kosárlabda-válogatott az Európa-bajnokságon.
Kapcsolódó cikkek

Sorsdöntő mérkőzésre készült a magyar kosárlabda-válogatott az Európa-bajnokságon. A mieink korábban felemásan szerepeltek, Horvátország ellen végig jól küzdve szenvedtek vereséget, a montenegróiak azonban simán átgázoltak a magyarokon. Az előzetes esélylatolgatások során Hanga Ádám, a válogatott csapatkapitánya szerint a csehek és a románok ellen tudunk nyerni a csoportunkban.

Tudjuk, mi a célunk. Kettő csapatot kell megvernünk, ez pedig a román és a cseh

– mondta a kontinenstornát megelőzően Hanga.

Nem a Barcelona védője az egyetlen, aki a csehek elleni mérkőzéstől sokat vár: Tóth Norbert, a válogatott másik tagja szerint “ízekre szedi” ellenfelét a válogatottunk.

Sokkal specifikusabban készülünk fel a csehek játékára, ízekre fogjuk őket szedni, megtaláljuk a gyenge pontjaikat, és egy-két újítást is alkalmazni fogunk, hogy még jobban alkalmazkodni tudjunk a játékukhoz.

Nem a levegőbe beszéltek a fiúk, rögtön az első negyedben meglepték a cseheket a magyarok és elhúztak 11-2-re, három perc kellett az ellenfélnek egyetlen kosárhoz. A fantasztikus kezdés kulcsa kitűnő védekezés volt, ami a negyed végére eltűnt, így 23-16-ra nyertük az első játékrészt.

A következő tíz percet is hozták viszont a mieink, különösen Hanga Ádám brillírozott: mindhárom triplája pontos volt, hatszor lepattanózott és 16 pontja mellé van öt asszisztja is, amelyből az egyik egészen félelmetes volt Vojvodának:

A csehek összekapták magukat a félidő után, ez annak köszönhető elsősorban, hogy a végig parádézó Auda mellett Palyza elkezdte dobálni a hárompontosokat, de ketten nem tudták ledolgozni a hátrányt, csak kozmetikázni az eredményt, így 66-58-ra vezettünk az utolsó negyed előtt. A küzdőszellem dominált a találkozó végén és komoly veszélyben nem is forgott a magyarok győzelme, de az egyértelmű volt, hogy a feltolt cseh védelem megnehezítette a mieink dolgát. Nem estek össze a magyarok és Vojvoda Dávid utolsó perces kosarával már nyolc pontos előnyünk volt 56 másodperccel a vége előtt, amiből nem tudtak faragni sem a csehek.

Utoljára 1969. október másodikán nyert Európa-bajnokságon mérkőzést a magyar válogatott, így ez a hőstett egészen fantasztikus eredmény! Hanga Ádám igazi vezér volt: 31 pontot dobott, emellett nyolc lepattanót gyűjtött be és nyolc asszisztja volt. A csapatkapitány mellett Rosco Allen is parádés volt, de Vojvoda elképesztő mezőnymunkája is kiemelkedő volt védekezésben és támadásban egyaránt. Perl Zoltán is remekelt, ő főleg csereként beállva tudott hozzátenni a csapat játékához. Ennyi kiemelkedő teljesítmény ellenében Auba, Hruban és Palyza kevés volt, így megérdemelten nyert a magyar csapat.

Eredmény – kosárlabda-Eb, C csoport, 3. forduló

Magyarország – Csehország 85-73 (23-16, 21-17, 22-25, 19-15)

A magyar válogatott kerete: 
Allen Rosco (Tenerife), Eilingsfeld János (Atomerőmű SE), Ferencz Csaba (Körmend), Hanga Ádám (Barcelona), Karahodzsics Kemal (Kecskemét), Keller Ákos (Alba Fehérvár), Kovács Péter (Szolnok), Perl Zoltán (Szombathely), Ruják András (Paks), Tóth Norbert (Szombathely), Vojvoda Dávid (Szolnok), Wittmann Krisztián (Kecskemét)