Jó hír Rióra: elkészült az olimpiai falu

Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke jelenlétében avatták fel szerdán az olimpiai falut Rio de Janeiróban.
Kapcsolódó cikkek

Az Olimpiai Park közelében, Barra da Tijucában fekvő faluban 31 épület 3604 lakásában lesznek elszállásolva a sportolók és hivatalos kísérőik. A 200 000 négyzetméteren elterülő és nagy zöld felülettel is rendelkező falu 17 950 férőhelyes. A játékokra mintegy 10 500 sportoló érkezik, s velük együtt edzők, szövetségi vezetők, a nemzeti olimpiai bizottságok képviselői, illetve egészségügyiek töltik majd fel a falut.

Meglehetősen impozáns környezetben helyezkedik el a sportolók szállása Fotó: europress

Mondjuk leszámítva a valóban csodálatos környezetet minket leginkább egy ultramodern Havanna lakótelepre emlékeztet a falu, ahol, ha mondjuk bedöglik a lift, sportolóink gyalogolhatnak majd felfelé az emeletre…

A kivitelezés 232 milliárd forintnak megfelelő összegbe került, a költségeket a Caixa Ecomomica Federal állami pénzintézet állta.

Ez az egyik legszebb olimpiai falu, amit valaha láttam. A falu a játékok központja. Innen árad a játékok üzenete a kariókák, a brazilok és az egész világ felé. A sportolók életük egyik legnehezebb versenyére készülnek, de közben itt fognak lakni együtt, békében, s a béke és tisztelet üzenetét közvetítik majd a világ felé

– lelkendezett Thomas Bach. –

A falu épületei akadálymenetesek, napelemekkel felszereltek és a kivitelezésnél arra is ügyeltek, hogy az elfogyasztott vizet újrahasznosítsák – közölte a brazil sportminisztérium.

Már most továbbítom a meghívót július 24-ére, a falu hivatalos megnyitó ünnepségére, amely büszkévé tesz bennünket

– mondta Carlos Arthur Nuzman, a szervezőbizottság elnöke.