Egy szilveszter éjszaka kellett, hogy egész Európa meggyűlölje a menekülteket

Kölnben vége lett a nyitott Németországnak. A nemi erőszak vállalhatatlan, védhetetlen bűn, aminek mögöttes tartalma van. De azért van pár dolog, amit érdemes lenne megtanulnia mindkét oldalnak.

Szilveszter éjszaka valami végleg eltört Európában.

Jó, ez egy hülye mondat volt, de többnyire ilyen nagyívű általánosításokkal szoktam kezdeni. Szóval szilveszter éjszaka valami megváltozott abban, hogyan is kezeli Európa a menekülteket. Eddig mondjuk kezelni leginkább sehogy nem kezeltük, de legalább mindenkinek volt véleménye, ami már majdnem kezelés.

Szilveszter éjszakáján emberek – akiket az áldozataik arabként, vagy afrikaiként írtak le – tömegesen, csoportokba verődve zaklattak és molesztáltak nőket egy nyilvános szilveszteri bulin. A leírások nagyon durvák, épp csak a legdurvább részletek hiányoznak belőlük, amiket eddig csak a Tahrir téri tömeges nemi erőszakoknál lehetett hallani (mondjuk az MTVA megoldotta, hogy ezek is előkerüljenek).

Elnézték

A német média mégsem kezelte úgy a hírt, ahogy utólag visszagondolva kellett volna. Elnézést is kértek. A hibájuk egyébként érthető, valószínűleg nem fogták fel, hogy ebből az egészből ekkora balhé lesz. Azon nem érdemes vitatkozni, mi számít nemi erőszaknak, mert a magyar közmegegyezéssel ellentétben minden annak számít, amit a másik fél nem akar. Az is, ha csak rácsapnak valakinek a fenekére.

Ehhez jött még egy másik hír is, most Svédországból, ahol – mint kiderült – elhallgatott a rendőrség egy ehhez nagyon hasonló esetet. 2014-ben afgánok zaklattak csoportosan nőket, köztük egészen fiatalokat. A rendőrség arra hivatkozott, hogy folyamatban volt a nyomozás, ezért nem beszéltek róla. Valószínűleg azért ez nem a teljes igazság.

Németország és Svédország Európa két legbefogadóbb országa a menekültekkel szemben. Ők viselik a menekültválság legnagyobb terheit is. Nem tudni viszont, hogy a német és svéd állampolgárok toleranciája meddig tart a menekültekkel szemben, és ezt egyik kormány sem szerette volna kipróbálni.

Eddig

Nagyon úgy néz ki, hogy eddig tartott, és egyre hangosabbak azok, akik eddig elnyomva érezték magukat a németek és a svédek nyitottsága miatt. Nem véletlenül volt a kölni események egyik legtöbbet idézett mondata ez:

Szíriai vagyok, bánjatok barátságosan velem, engem Merkel asszony hívott meg ide.

Ezt mondta az egyik férfi a rendőrségi jegyzőkönyv szerint. A jegyzőkönyvből és a cikkekből, nem maradt ki a kaján vigyorral kifejezés sem.

A nemi erőszakkal pedig nem lehet mit kezdeni, védhetetlen. Amellett, hogy az egyik leggusztustalanabb bűn, amit ember elkövethet, mögöttes jelentése is van. Nem véletlenül használták évezredeken keresztül gyakorlatilag háborús cselekedetként, hiszen a nemi erőszak a másik fél végső megszállása.

Na, a menekültek most megszállták Európát.

De azért ne felejtsük el, hogy a kölni és a svéd balhét 40-50 ember követte el. Egymilliónál több menekült érkezett eddig Európába a válság kezdete óta. Magyarországon úgy ment át többszázezer ember, hogy egyetlen olyan erőszakos bűncselekmény sem volt, amit egy menekült követett volna el egy magyar állampolgárral szemben.

A legszomorúbb, hogy a bevándorlási, migrációs, vagy menekülthullámra, hívjuk, ahogy akarjuk, továbbra is csak egyféleképp tudunk nézni. Azóta, hogy az első nagyobb csoportok megindultak a Földközi-tenger felől, Európa nem hajlandó hideg fejjel gondolkodni. A menekültekkel kapcsolatban mindkét oldalon csak az érzelmek uralkodtak. Nem mindegy persze, hogy milyenek.

Amíg az egyik oldal többnyire viharvert, háború, gyilkosság elől menekülő szegény, segítségre szoruló embereket látott a menekültekben, addig a másik egy, a keresztény Európát elözönlő, kulturálatlan, idegen, bűnözésre hajlamos, dolgozni nem akaró, segélyeken élő, megélhetési migránsokból álló tömeget látott. Nem csak a két szélső érték van persze, ez egy spektrum, amiből – attól függően, hol állunk rajta – nyugodtan hagyhatunk el jelzőket. A nevem magyarosítását kutató kommentelőket ez nem fogja meglepni (Születtem Kohnerberg Ábrahám) de én többnyire az előző csoportba tartoztam, bár az, hogy a spektrumon hol álltam, idővel sokat változott.

Mi ez az egész?

Megpróbáltam én is hideg fejjel nézni, hogy mi a szar ez az egész menekülthullám, de nem mindig sikerült. Pedig meandereztem azon is, hogyan kellene a híreket kezelni, meg azon is, hogy mennyire lenne Magyarországnak hasznára a friss munkaerő. Jellemzően ezzel sikerült leginkább felidegesíteni azokat, akik még nálam is kevésbé tudtak átlépni az előítéleteiken és az érzelmeiken.

A németek, de az európai elit sem tud a kölni események után mit kezdeni a menekültekkel. Attól azért nem kell tartani, hogy Merkel megbukna, mert Orbán is előbb fog eltűnni, mint ő. A német költségvetés szufficites, nagykoalíció van, Merkel népszerű, arról nem is beszélve, hogy ha valaki Európa legnagyobb gazdaságát gond nélkül vezeti végig egy világválságon, akkor azért nem kell félteni a politikai támadásoktól.

De itt most mindkét oldalnak van tanulnivalója. Egyrészt nem minden menekült bűnöző. Másrészt pedig igenis vannak köztük bűnözők, ahogy a németek, svédek, magyarok között is. És keményen fel is kell lépni ellenük, nem attól félni, hogyan használja majd fel a hírt a szélsőjobb.

Ennyi volt a takibácsis monológ arról, hogy mit tanulhattunk ma meg. Egyébként itt van még egy érdekes cikk (nyilván, én írtam!) a menekültekről és a vélt, vagy valós nemi erőszakokról, amiket elkövettek.