Virága, levele, szára – a levendula minden része felhasználható

Egyre többen szüretelik a levendulát ilyenkor júniusban, ám sokan nem tudják miként is kell helyesen leszedni a növényt, ahhoz hogy azt a lehető legjobban hasznosíthassuk a konyhában.
Kapcsolódó cikkek

Eljött a levendulavirágzás, helye van a nyári kulináris kalandozásokban!

Pálinka, szörp, fröccs és sör – ezek is készíthetők az év gyógynövényének, a levendulának a felhasználásával a már ismertebb levendulás csoki, fagyi és kekszek mellett. Virága, szára, levele is felhasználható más-más célokra a konyhában. Nyílik a levendula, használjuk ki a virág szezonját, nézzük mit, hogyan készíthetünk el belőle házilag!

Hosszú szárral érdemes leszedni a levendulát

Egyre többen szüretelik a levendulát ilyenkor júniusban, ám sokan nem tudják miként is kell helyesen leszedni a növényt, ahhoz hogy azt a lehető legjobban hasznosíthassuk a konyhában. Hollán Éva, a Tihanyi Levendula Manufaktúra egyik tulajdonosa ebben segít most.

A ​konyhában felhasznált ​levendula lehet friss és szárított is​:​ a friss virágot lehet például tejhez vagy tejszínhez adni ízesítés céljából, úgy hogy abban áztatjuk, majd leszűrjük. A szárított virágot inkább sütemények tésztájába vagy díszítéshez használhatjuk.

Fotó: Tihanyi Levendula Manufaktúra

Konyhai felhasználás tekintetében széles a paletta

Ha ételekhez használjuk a növényt, egyedi íze miatt első alkalommal érdemes kisebb, visszafogottabb mennyiséggel próbálkozni.  A jóból keveset, és így lesz tökéletes! Arra kell figyelni, hogy a levendulát nem érdemes hosszabb hőhatásnak kitenni, mert könnyen bekeseredhet.

Fotó: pixabay.com

És akkor jöjjön néhány kipróbált és bevált levendulás recept a Tihanyi Levendula Manufaktúra ajánlásával.

Egy különleges hűsítő aperitif

A levendula virágrészét vágjuk ollóval 2 cm-es darabokra majd tegyünk belőle 1-2 darabot egy jégkockatartó mélyedéseibe. Öntsük fel prosecco-val és fagyasszuk meg. Szervírozáskor hosszú poharakba öntsünk narancslét és tegyünk belőle 3-4 (vagy bármennyi) jégkockát!

A nyár kincsei egy zamatos frissítőben

Elkészítés: 10 perc

Adag: 4 személy

Vágjuk a dinnye húsát kockára, majd mixeljük a levendula sziruppal és a muskotályos borral. Öntsük egy mély tálba és a szintén feldarabolt epret tegyük hozzá. Szórjuk meg levendulavirággal, óvatosan keverjük össze és hűtsük le. Szervírozáskor díszítsük friss vagy kandírozott levendulavirággal!

Levendulaszirup készítése

Egy edényben melegíteni kezdjük a vizet majd hozzáadjuk a cukrot és folyamatosan kevergetjük míg elolvad. Ekkor beleszórjuk a levendula virágot és 2-3 percig lassan forraljuk. Átszűrjük és üvegpalackban tároljuk felhasználásig.

Fotó: poppy-deyes

A desszertek ízletesen ízléses dekorációja: kandírozott levendula

A tojásfehérjéhez öntjük a vizet és kissé felverjük. A levendula szárát egy kis rész meghagyásával vágjuk le, így meg tudjuk fogni a kandírozáskor. A virágot könnyedén mártsuk bele a tojásfehérjébe majd hagyjuk lecsepegni a felesleget. Finoman hempergessük meg a cukorban majd tegyük rácsra vagy sütőpapírra és napos helyen szárítgassuk 1-2 órán át, közben néhányszor szitálhatunk rá még cukrot.

A Tihanyi Levendula Manufaktúráról

A Tihanyi Levendula Manufaktúra Tihanyról és a levenduláról szól. Megosztani Tihany színeit, illatát és hagyományait a világgal. A hagyományokat, melyek összekötik az embert és a környezetet. Továbbírni egy 1920-as években kezdődött történetet, emléket állítani egy elkötelezett ember munkásságának és folytatni azt. A társadalmi és az egymás iránti felelősségvállalásról. A hitről, hogy célunk, küldetésünk van a világban és az megtalál bennünket, ha itt az ideje. Ha megértünk rá… Velük így történt, mikor rájuk talált a tihanyi levendula és Bittera Gyula története.

Kertbarátok örök szerelme a levendula
Elérkezett az ültetés ideje, cserépben is gyönyörűen mutat.