Egyre népszerűbbek a nádtetős házak

Jó befektetés, az árát néhány éven belül visszahozza.
Kapcsolódó cikkek

Az egész világon egyre népszerűbbé váltak a bioépítészetben használt természetes anyagok, közülük tetőfedő anyagként a nád. A magyar tradicionális építészetben jelentős múltra tekint vissza a nádtető készítése, s bár hosszú időre feledésbe merült, a 20. század vége felé az környezetbarát gondolkodás előtérbe kerülésével reneszánszát éli.

A nádtetőt a mai technológiával hosszú időre tervezik a szakemberek. Ez annyit jelent, hogy nyolc évenkénti karbantartással, minimális ráfordítással évszázadokig fenntartható, ráadásul kiválóan ellenáll vihar, jégeső és a hasonló váratlan időjárási tényezőknek.

Természetesen vannak követelmények, melyeket be kell tartani ahhoz, hogy hosszú élettartalmú nádtetőt kapjunk. Fontos tényező például, hogy milyen minőségű nádat választunk, milyen a faszerkezet dőlésszöge és milyen szerkezethez fogatjuk hozzá

– mondják a szakemberek.

Fotó: Pixabay

A nádtető jó befektetés, árát néhány év alatt az energia megtakarítással visszahozza. Kiváló hőszigetelésnek köszönhetően a téli hideg hónapokban is nagyon jól tartja a meleget, viszont a nyári kánikulában nem kell légkondicionálót és más hűtésre alkalmas berendezést használni.

A nád minél vastagabb rétegben épül be, annál biztosabbak lehetünk a dolgunkban. Tömege még így is könnyűnek mondható, a tetőszerkezet nem igényel különösebb megerősítést alatta. Víztaszító képessége is kiváló. Akik a nádtető gyúlékonysága miatt aggódnak, megnyugtató lehet a veszélyforrás kiküszöbölésére alkalmazható villámhárító, valamint a héjazat impregnáló szerekkel való bekenése

– tanácsolják a nádtető készítésével foglalkozó mesterek.

A nád dicséretéhez tartozik, hogy barátságos, természetbe illő, esztétikailag a legszebb formájú tetőkialakításokat is be lehet vonni vele, a tervezés pedig csak  fantázia kérdése. Mindamellett, hogy hangulatos, hagyománytiszteletről is árulkodik, kicsit a múltat idézi, de már – az új technológiáknak köszönhetően – modern formában.

Kiemelt kép: Pixabay