Érdekességek és szeretni való ötletek a rózsák szerelmeseinek

A virágok királynőjének tartott rózsa maga a szépség,, a kecsesség, a pompa, az érzéki lobogás, szenvedély és büszkeség megtestesülése, e mellett a titokzatosságot, a teljességet, a szerelmet, a szívet és a hallgatást (sub rosa) szimbolizálja.
Kapcsolódó cikkek

A régi Róma lakomáin a rózsa az örömöt, a boldogságot képviselte. Néró császár (37-68) egy téli lakomára Egyiptomból hozatott rózsákat, a rózsarakományért egy tonna arannyal fizetett. Az egyiptomi királynő, Kleopátra (i.e. 69-30) szobáinak padlóját rózsaszirommal hintették fel, hogy illatos szőnyegen járjon.

Akinek kertje van, az biztos, hogy nem feledkezik meg a rózsáról. Bármilyen fajta vagy szín, hosszantartó virágpompával ajándékoz, és bár sokak szerint nem tudja leutánozni a bazsarózsa illatát és lágy kecsességét, mégis az egyik legkedveltebb virágok egyike.

Hasznos tudnivalók a rózsa kedvelőinek

Fotó: patinamoon.com
Fotó: mrwallpaper

Fotó: mrwallpaper
Fotó: mrwallpaper

Rózsavíz készítése

Gyűjtsünk össze kb. 45 dkg-ot az erős illatű rózsafélék legfrissebb szirmaiból. Töltsünk meg egy régi teáskannát vízzel. Dobjuk bele a szirmokat és gyenge tűzön hagyjuk a kannát. Erősítsük egy darab locsolócső egyik végét a kanna csőszerű kiöntőjéhez, a másikat egy üveghez vagy palackhoz. Amikor a gőz kezd emelkedni, tegyük a cső középső részét jéghideg vízbe, hogy lehűljön, így a tömény rózsavíz a tartályba csöpög, amíg szinte az összes víz el nem párolog a kannából. Ezután légmentesen zárjuk le az üveget.

Fotó: eliazco-group.com

Illatos potpourri

Mindig akkor gyűjtsük a virágszirmokat, amikor a kora reggeli harmat már felszáradt. Nem szükséges lekopasztani a virágokat. Egyszerre csak néhányat vegyünk le, különítsük el és szárítsuk meg a szirmokat gondosan. Így a nyár folyamán egy keveréket gyűjthetünk össze. A házilag készített keverék sokkal olcsóbb és jobb, mint a boltban kapható. Alapvető fontosságú, hogy csak teljesen ép és tiszta szirmokat gyűjtsünk, amikor azok a legfrissebbek, hogy megtartsák erős illatukat.

Ehhez az egyszerű recepthez a következőkre van szükség:

– három rész erős illatú rózsaszirom (szellős helyiségben megszárítva, távol a napfénytől).

–  1 rész szárított kakukkfű és szárított rozmaring keveréke

– 1 rész levendula

–  „enyhén” meghámozott narancs vagy citrom megszárított és porrá tört héja(vékony héj), érdekes íz)

–   néhány babérlevél

–  15 gramm összetört szegfűszeg

–   1 teáskanál szegfűbors

Egy tálban keverjük össze jól az összetevőket, és hagyjuk a kedvenc helyiségünk polcán illatozni. Ha az illat elszáll ( 2-3-4 hét), akkor illóolajjal frissítsük.

Fotó: patinamoon.com

Virágillatú légfrissítő készítése

Egy-két teáskanálnyi rózsavíz összekeverve porrá tört szegfűszeggel, felitatva vattában és meleg helyre téve. Levegős szekrényben jó illatot ad az ágyneműnek, egyébként csodálatosan frissíti a levegőt. Régen ezt az illatot forró serpenyőbe „tették”, benne hagyták az ágyban, hogy illatosítsa lepedőket, takarókat.