Ezzel a videóval lebéníthatsz bármilyen iPhone-t

A különös jelenség az összes iOS alapú eszköz esetében előidézhető.
Kapcsolódó cikkek

Nem akarunk persze tippeket adni, de valóban egy nagyon furcsa jelenségre jött rá egy Reddit felhasználó. Terjed egy mp4 formátumú videó a neten, aminek a lejátszása után az összes iPhone, vagy iPad lebénul. Szerencsére a hiba orvosolható, elmondjuk, hogyan.

A jelenség előidézésének van néhány feltétele, ha azonban ezek megvannak, a hatás az esetek 100 százalékában bekövetkezik. A beszámolók alapján egy bizonyos videót kell megnyitni az iOS saját, beépített lejátszójával (ami általában egy link formájában érkezik), és az is fontos, hogy ne mentsék le, mert abban az esetben a hiba nem jön elő.

Gyors, hatékony kivégzés

A videó lejátszása alatt még semmi sem érzékelhető, ki lehet belőle lépni, a mobil több funkciója zavartalanul működik. Nagyjából 20-30 másodperc elteltével azonban az oprendszer kezd belassulni, akadozni, egyre nehezebben érhetők el az alkalmazások, nem reagálnak a kezelőszervek, gombok, vagyis szép lassan megbénul a telefon. A The Verge újságírója egy rövid videóban prezentálja is a dolgot:

Az a meglepő az egészben, hogy a tesztek szerint jelenleg az összes elérhető verzió esetében, még a legfrissebb bétában is előidézhető mindez, de volt, aki egy iPhone 5-öt tett jégre a módszerrel. A lefagyott állapotból kizárólag az úgynevezett hard reset segítségével lehet kijönni, ami az iPhone 7 esetében a „hangerő le”, illetve bekapcsoló gomb együttes nyomva tartásával lehetséges. A többi modellnél a bekapcs mellett a home gombot kell egyszerre hosszan benyomni.

Nem a videó, hanem a rendszer a hunyó

A jelenség rendkívül furcsa, egy kicsit talán ijesztő is, a magyarázat pedig nem a videóban, hanem magában az iOS-ben keresendő. Azt többen megállapították, hogy az 5 másodperc hosszú, néhány jelenetet tartalmazó mozgókép nem vírusos, semmi extrát nem tud, de valószínűleg egy sérült állományról van szó. Ez pedig valamilyen oknál fogva a háttérben arra kényszeríti az operációs rendszert, hogy újra és újra lejátssza, amivel a rendelkezésre álló memóriát felemészti, aminek végül az a vége, hogy a telefon képtelen magához térni.

Aki nagyon kíváncsi a jelenségre, az erről a linkről letöltheti, bár mi nem erőltetnénk különösebben a dolgot. Az Apple egyelőre nem reagált a szoftverhibára, de valószínűleg napokon belül jönni fog a frissítés, ami kijavítja a hibát.

Nyitókép: EverythingApplePro