Androidos mobillal tér vissza idén a Nokia

A Nokia név megint szép lesz, méltó régi nagy híréhez...vagy valami hasonló.
Kapcsolódó cikkek

Ha azt mondjuk, hogy a sors fintora, akkor még nem is fogalmaztunk elég erősen. A Nokia bő három évvel ezelőtt még aktívan szabadult az okostelefonos részlegétől, mivel felismerte, hogy kifújt az üzlet, és időben kell lépni, ha nem akarja, hogy a rossz eredményeket hozó részleg magával rántsa az egész vállalatot. Azóta nagyot fordult a világ, a Microsoft nem tudta sikerre vinni a Windows Phone-ba csomagolt mobilos ötleteit, és most ismét ott vagyunk, hogy a tömegek a Nokia új mobilját várják nagy erőkkel.

Ennek a visszatérésnek lehet az első darabja a GeekBench szerint az “igen egzotikus” nevű D1C, ami nem más, mint egy középosztályba pozicionált kütyü. Ennek fő jellemzői a nyolcmagos Snapdragon 430 SoC 1,4 GHz-es órajellel, a mellé pakolt 3 GB RAM , operációs rendszerként pedig az Android 7.0. Aki esetleg nagy barátja a számoknak, annak leírjuk, hogy egymagos teljesítményben 656-667, míg multi-core esetén 3120-3229, ami nem jelenti azt, hogy azonnal rohanni kell venni egyet, mert ennél jobb vétel nem lesz, de azért így sem rossz.

Az pedig, hogy a Nokia visszatér az okostelefonok piacára, amúgy sem meglepetés, hiszen már májusban köttetett egy megállapodás, miszerint a HDM Global 10 éven keresztül a Nokia égisze alatt dob piacra telefonokat és táblagépeket, amiket egyébként a híres-hírhedt Foxconn gyárban állítanak elő. De most nem is ez a lényeg, hanem az, hogy a NokiaPowerUser szerint a finnek az év végéig két csúcsmobilt dobnak piacra, melyek fémházas, nagy kijelzős, ujjlenyomat-olvasós kivitelek lesznek, Snapdragon 820 chippel.

A D1C és az előbb említett két prémium telefon érkezését már megelőzte az N1 elnevezésű táblagép, ami szintén Androidot futtatott és egyfajta teszt volt arra nézve, hogy miként reagálnak rá a vevők. A készüléket kizárólag Kínában forgalmazták, és ahányszor elindult a netes értékesítés, azonnal, rövid órákon belül elkelt az összes. Nagy jóstehetség nem kell hozzá, hogy lássuk: bármilyen Nokia telefon érkezik idén, arra lesz kereslet. Nagyon is.