A Class FM is beszáll a kampányba

Az analóg frekvencia nélkül maradt, interneten fogható kereskedelmi rádió is sugároz politikai reklámokat az országgyűlési választásokat megelőző időszakban.
Kapcsolódó cikkek

Végül három kereskedelmi médiaszolgáltató, az ATV, az RTL Klub és a Class FM üzemeltetője jelentkezett a Nemzeti Választási Bizottságnál (NVB), hogy a szombaton indult választási kampányban politikai reklámot kíván közzétenni. Ezt a Nemzeti Választási Iroda (NVI) közölte az MTI-vel.

A nem közszolgálati médiaszolgáltatóknak szombaton 16 óráig volt lehetőségük bejelentést tenni. Az RTL Klub és az ATV 300-300 percben jelölte meg a közzététel összes időtartamát, a pártlistát állító jelölő szervezetek részére 235-235 percet, a nemzetiségi listát állító jelölőszervezetek részére 65-65 percet biztosítanak. A határidő lejárta előtt jelezte az NVB-nek az Advenio Zrt., hogy három rádiójában (Class FM,  Class FM #HU és Class FM #UK) kíván a kampányban politikai reklámot sugározni. A médiaszolgáltató azt jelezte az NVB-nek, hogy csatornánként 1450 percben kíván politikai reklámot sugározni, ebből 1147 percet biztosít a pártlistát állító jelölőszervezeteknek és 303 percet a nemzetiségi listát állító jelölőszervezeteknek. (A Class FM műsorát az interneten sugározza, amióta frekvenciáját elvesztette.) Ezenkívül politikai reklám a közmédiában kerülhet törvényesen adásba. Az állami Duna Médiaszolgáltató Zrt.-nél 300 percnyi műsoridőben sugároznak majd politikai reklámokat. Az időtartamot az országos listát állító jelölőszervezetek között egyenlő arányban kellett felosztani. A politikai reklámokat a közszolgálati médiaszolgáltató legnagyobb éves átlagos közönségaránnyal bíró médiaszolgáltatásában kell közzétenni.

Politikai reklámokat kizárólag díjmentesen, az esélyegyenlőséget biztosító feltételek mellett lehet közölni televízióban és rádióban. A törvény a sajtótermékekben (online, print) a politikai hirdetéseket díjfizetés ellenében is lehetővé teszi. Ennek ellenére a kormányközeli médiumok közül a legtöbb nemet mond a pártoknak.

Mészáros, Simicska és Matolcsy nemet mond a pártoknak
Míg számos nagy médiacég ezt megteszi, Mészáros Lőrinc, Simicska Lajos és Matolcsy Ádám médiumai nem hajlandók közzétenni a pártok fizetett hirdetéseit - derül ki az Állami Számvevőszék honlapjáról. Habony Árpádot pedig valaki megviccelhette.

(MTI nyomán)