Kiderült, ki a titokzatos csuklyás, aki a frászt hozta a kisvárosra

És nem is ő dobálta szét a nyers húst.

Remek hírünk van: megoldódott a csuklyás őrült rejtélye! Tegnap ugyebár megírtuk, hogy az észak-karolinai Gastonia lakosai eléggé megijedtek, miután egy fotó kezdett el terjedni, amelyen egy fekete köpönyegbe burkolózott rejtélyes alak látható; ráadásul – ha ettől még nem lett volna tele a helyiek gatyája – egyesek állították, hogy az őrült idegen nyers húst dobált szét a játszótéren.

Először is – az érthető ijedelemmel párhuzamosan – beindult a viccelődés: a Twitteren megjelentek az újabb képek, amelyek arra utaltak, hogy talán a Harry Potter Voldemortja vagy a Csillagok háborúja Palpatine szenátora lehet a titokzatos figura.

Aztán végre kiderült, hogy valójában kit rejtett a köpönyeg: a lakópark egyik munkatársát értesítette egy nő, hogy a képeken a lánya látható, aki drámatanulmányokat folytat, és amikor valaki lefotózta, épp egy tévéfilm szereplőjének öltözve álldogált az udvaron.

A köpönyeges diáknak pedig természetesen a világon semmi köze nincs a szétdobált nyers húshoz, a két ügy csak a látványt túlmisztifikáló felhasználó képzeletében kapcsolódott össze, és persze, hogy ezt a fals információt kezdte mindenki terjeszteni.

Az ügy tanulsága: a közösségi média – amellett, hogy segítség lehet egy beteg gyerek szülinapjának megszervezésében vagy egy elveszett esküvői ruha pótlásában – tökéletesen alkalmas arra is, hogy egy abszolút ártalmatlan fotó „átértelmezésével” rémületet keltsen. Persze tegyük hozzá (mielőtt a Facebookot okolnánk), hogy a pánik kialakulásához pánikkeltő állampolgárok is kellenek.