Paul Auster özvegye könyvet ír a kapcsolatuk történetéről

Siri Hustvedt könyvet ír néhai férjéről,: az amerikai írónő 120 oldalas memoárt ír a New York-i trilógia szerzőjével való kapcsolatáról

Siri Hustvedt könyvet ír néhai férjéről, Paul Austerről: az amerikai írónő memoárt ír a New York-i trilógia szerzőjével való kapcsolatáról Ghost Stories (Szellemtörténetek) címmel.

A hírről először a Zeit Online számolt be, ahol Hustvedt egy interjúban elmondta, hogy „néhány nappal Paul halála után” elkezdte írni a róla szóló memoárját, melyből már 120 oldal elkészült, mondta a német hírportálnak, hozzátéve, hogy az Austerről való írás volt az „első impulzus”, miután Auster meghalt.

Auster 77 éves korában, április 30-án hunyt el tüdőrák szövődményei következtében. „Azután kezdtem el írni az emlékiratot róla és rólam, »rólunk«, miután május 3-án eltemették a brooklyni Green Wood temetőben” – mondta Hustvedt a Guardiannek. „Nem arról van szó, hogy »akartam« volna megírni ezt a könyvet, hanem inkább arról, hogy sürgős szükségem volt rá”.

A minnesotai születésű Hustvedt első regénye, a The Blindfold 1992-ben jelent meg, majd több regényt is írt, köztük a What I Loved (ez magyarul is megjelent Amit szerettem címmel). Hustvedt és Auster 1981-ben ismerkedtek meg, és a következő évben összeházasodtak. Egy lányuk született, és Auster haláláig együtt éltek Brooklynban.

A Zeit Online kérdésére, hogy hogy van, Hustvedt azt mondta, hogy „jól”, de hozzátette:

Tudja, gyászolom a férjemet. De ahogy mostanában mindig mondom a barátaimnak: nem vagyok depressziós. De félek. Mióta meghalt, állandóan a gyászról olvasok.

Bár Hustvedt reméli, hogy jövő év elejére befejezi a Ghost Stories megírását, a Guardiannek elmondta: „Ez az én reményem, nem az ígéretem. Fogalmam sincs, mikor jelenik meg”.