Darth Vader otthonává változott egy magyar Kádár-kocka

Erre az átalakulásra nehéz szavakat találni.

A magyar települések képét a hatvanas években teljesen átformálták a ma leginkább Kádár-kockaként emlegetett, sátortetős, zömében földszintes házak. Az építtetők sokszor kínosan ügyeltek arra, hogy a saját otthonuk szebb, különlegesebb, vagy szimplán csak eltérő színű legyen, mint a szomszédoké, így az országban járva homlokzatra erősített tükördarabokra, meglepő vakolatdíszekre, feliratokra, furcsa árnyalatokra, illetve váratlan bővítésekkel egyedivé tett példákra akadhatunk.

Kitűnően foglalja ezt össze Katharina Roters és Somogyi József 2014-ben megjelent Hungarian Cubes című kötete (ennek néhány képe itt látható), az elmúlt tíz évben történt változások azonban újabb furcsa trendeket hoztak: feltűntek a minimalista modern lakóházzá avanzsált Kádár-kockák, vagy épp azok, amikben különböző méretű panelekkel szinte már űrhajóvá reszelik a többségükben már legalább ötven éve álló konstrukciókat.

Utóbbira találhatunk kiváló példát építészeti szempontból eddig csak az Esterházyak által mai méretére bővített barokk katolikus temploma, valamint egy Árpád-kori földvár és egy monostor nyomai miatt fontos Galgahévíz főutcáján.

A találat leginkább egy kelet-európai Darth Vader otthonává változott háznak tűnik, egy évvel ezelőtt pedig még egészen bájosan, nyerstégla homlokzattal álldogált az első látásra ikertestvérnek tűnő szomszédok mellett:

Google Street View – A 2023-as állapot (középen).

Aztán a gazda vett egy nagy levegőt, és előbb zártszelvényekből készült kerettel vett körül a tulajdonát, majd sötét felületekkel burkolta azt:

Google Street View – A 2024 szeptemberi kép.

A Google utcanézetének fenti pillanatképein egyértelműen látszik, hogy átépítés nem merült ki a burkolat, illetve az azt tartó váz hozzáadásában, de a tetőív, valamint a belső terek mérete is megváltozott, sőt, a szörny még egy utcára néző teraszt – felette pedig talán tetőteraszt – is kapott.

Az otthon a kert felé eső része már hosszú évekkel ezelőtt átesett a Csillagok háborúja-kezelésen, hiszen ott már rég egymáshoz ragasztott, különböző mezőgazdasági célú épületrészek sorakoznak:

Google Street View