A Sum 41 frontembere szexuális zaklatással vádolja egykori menedzserét

Deryck Whibley 16 éves volt, mikor megismerte későbbi mentorát és menedzserét.

A kétezres évek meghatározó zenekara, a Sum 41 tavaly jelentette be, hogy nem folytatják a közös munkát, most épp nagyszabású búcsúturnéjukon vannak – ennek keretében egyébként novemberben Budapestre is ellátogatnak. A frontember, Deryck Whibley számára az is a lezárás része volt, hogy megírta Walking Disaster című memoárját.

Ebben ír először arról, hogy karrierje elején a zenekar első menedzsere, Greig Nori éveken keresztül zaklatta őt verbálisan és szexuálisan.A könyv megjelenése előtt az LA Times-nak mesélt a Norival való kapcsolatáról. Whibley 16, Nori pedig 34 éves volt, mikor megismerkedtek. Nori, aki a Treble Charger punkzenekar frontembere is, Whibley gyermekkori példaképe volt, először úgy találkoztak, hogy Whibley beszökött a színfalak mögé az együttes egyik koncertjén, és meghívta Norit az akkoriban induló Sum 41 egy közelgő fellépésére. A férfi megadta neki a számát, innentől kezdve pedig előbb zenei mentoraként, majd az együttes menedzsereként segítette a karrierjét – fellépéseket intézett, bulikra vitte és bemutatta a zenekart az ipar fontos szereplőinek. Előfordult, hogy órákig beszélgettek telefonon.

Whibley 18 éves volt, amikor állítása szerint Nori egy buli alkalmával a mosdóban megragadta az arcát és megcsókolta. Ezután Nori arról kezdte győzködni, hogy fedezzék fel, mi lehet a kapcsolatukból, azzal érvelt, hogy a legtöbb rocksztár amúgy is queer, csak nem meri bevallani. Noha Whibley sem melegnek, sem biszexuálisnak nem érezte magát, Nori tovább erőltette a találkozókat, amikor pedig az énekes megpróbált véget vetni a kapcsolatnak, homofóbiával vádolta, azt állította, hogy Whibley engedte, hogy idáig komolyodjon a a dolog, és azt mondta, tartozik neki a Sum 41 pályájának elindítása miatt.

A könyv szerint Nori akkor hagyott fel Whibley szexuális kapcsolatra kényszerítésével, mikor egy közös barátjuk rájött, mi történik, és kimondta, hogy ez zaklatás. Ezután azonban a menedzser még erősebben bántalmazta verbálisan és pszichésen, olykor zenésztársait is ellene fordította. Whibley a könyv megjelenése előtt soha nem beszélt a nyilvánosság előtt a menedzserrel folytatott kapcsolatról, sőt zenésztársainak sem mondta el soha a történteket. Először 2004-ben akkori feleségének, Avril Lavigne-nek mesélt Noriról, az énekesnő mondta ki, hogy Nori szexuálisan zaklatta őt.

Whibley többször is próbálkozott a menedzser eltávolításával, de zenésztársai eleinte nem hajlottak erre. Végül 2005-ben rúgták ki Norit, megbízhatatlansága miatt. Nori korábban ahhoz is ragaszkodott, hogy szerzői kreditet kapjon a Sum 41 dalainál, azt állította, hogy emiatt komolyabban veszik majd őket. A zenekar végül egy 2018-as perben visszaszerezte tőle a dalok társszerzői jogait.

Greig Nori nem válaszolt az LA Times többszöri megkeresésére.