Közel három évvel a forgatáson történt halálos baleset után bemutatják Alec Baldwin westernfilmjét

A forgatáson elsült kellékfegyver miatt a film fegyvermestere azóta börtönbüntetését tölti.

2021. október 21-én, a Rust című film egyik jelenetének próbája során Alec Baldwin egy kellékfegyverrel véletlenül lelőtte a stáb vezető operatőrét, Halyna Hutchinst. A nő nem élte túl a lövést, a színész, illetve a fegyvermester Hannah Gutierrez-Reed ellen pedig gondatlanságból elkövetett emberölés vádjával indult eljárás. Mint kiderült, az éles töltényekkel töltött fegyver véletlenül került a kellékek közé. A színészt végül felmentették, Reed viszont másfél év börtönt kapott.

Most, közel három évvel a baleset után bemutatják a filmet: novemberben debütál a lengyelországi Toruńban megrendezésre kerülő EnergaCamerimage nemzetközi operatőri filmfesztiválon.

A vetítést egy panelbeszélgetés követi majd Joel Souza rendezővel, aki szintén megsérült az Új-Mexikóban forgatott film forgatása közben balesetben. A beszélgetésen részt vesz még Bianca Cline operatőr, aki a filmet készítette, valamint Stephen Lighthill, Hutchins filmiskolai mentora. Ők a forgatáson belüli biztonságon és a nők operatőri munkában betöltött szerepén kívül a filmmel kapcsolatos eseményekről, köztük a film elkészültéről is beszélgetnek majd.

A Rust egy 13 éves fiú történetét meséli el, aki szüleik halála után magára marad öccsével az 1880-as évek Wyomingjában. Amikor egy helyi farmer véletlen megölése miatt akasztásra ítélik, rég nem látott nagyapjához menekül. „Hutchins művészi látásmódjának megőrzése, bármilyen nagy kihívást is jelentett az egész stáb számára, igazán fontos volt a filmkészítőknek, remélték, hogy teljesíteni tudják a művével kapcsolatos kötelességüket. … Cline tehetségének köszönhetően az operatőri munka a film során végig egységes maradt” – olvasható a Camerimage közleményében.

Marek Zydowicz fesztiváligazgató elmondta, hogy a 2021-es Camerimage-en, alig néhány héttel a baleset után „egy perces néma csenddel tisztelegtünk Halyna emléke előtt, és az operatőrökkel egy panelbeszélgetésen megvitattuk a forgatásokon tapasztalt biztonság kérdését. Most az operatőrökkel és a filmrajongókkal együtt ismét lesz alkalmunk emlékezni rá”.

Kapcsolódó
Alec Baldwin után a fegyvermestert is felmenthetik a Rust-baleset tárgyalásán
A nő jelenleg a korábban kiszabott börtönbüntetését tölti.