Újratemették a holokauszt több száz lengyel áldozatát

A Chojnice melletti halál völgyében ért véget az életük.

Az északnyugat-lengyelországi Chojnicében helyezték végső nyugalomra a második világháború alatt a németek által meggyilkolt, az elmúlt években tömegsírokból kihantolt, több mint hétszáz lengyel áldozat maradványait – közölte a lengyel Nemzeti Emlékezet Intézete (IPN).

A gyászmisével indított, hétfői, állami ceremónián az áldozatok hozzátartozói mellett parlamenti képviselők, illetve állami tisztségviselők vettek részt, a maradványokat pedig 188 koporsóban temették újra, egy közös sírba.

Karol Nawrocki, az IPN elnöke a beszédében arra emlékeztetett, hogy a háború éveiben a németek a lengyel tengermelléken legalább 16 ezer lengyelt végeztek ki.

Az intézet az elmúlt három évben számos exhumálást végzett a város környékén, az úgynevezett halál völgyében, ahol, megállapításaik szerint, a német alakulatok 1939 őszén, majd 1945 januárjában egyaránt, tömegesen végeztek ki lengyel állampolgárokat, köztük helyi értelmiségieket – tanárokat, lelkészeket, hivatalnokokat –, valamint a chojnicei szociális intézmény 208 gondozottját is. A meggyilkoltak közül mostanra csaknem százhúsz embert sikerült azonosítani, a többi elhunyt személyazonossága azonban kiderítetlen maradt.

Az IPN a tengermellék más részein is tervezi második világháborús tömegsírok feltárását, ott, ahol 1939-ben az úgynevezett tengermelléki mészárlás zajlott: a lengyel civil lakosság kiirtását célzó akció során a németek mintegy négyszáz településen követtek el a chojniceihoz hasonló tömeggyilkosságokat.

A feltárt sírok és a fennmaradt dokumentumok alapján a kutatók eddig a tengermelléki mészárlás összesen 16 ezer áldozatáról tudnak, egyes történészek ennél jóval több, akár 20–40 ezer elhunytról beszélnek. A legnagyobb tömeggyilkosság helyszíne, jó eséllyel, a Gdynia kikötővárosához közeli Piasnica erdő volt, ahol a háború első hónapjaiban a németek, becslések szerint, több mint 10 ezer embert gyilkoltak meg.