A Kék Pelikán is esélyes az Európai Filmdíjra

Csáki László animációs dokumentumfilmje felkerült a shortlistre.

Csáki László animációs dokumentumfilmjét beválogatta az Európai Filmakadémia az elmúlt időszak legjobb alkotásai közé, melyek jelölhetők az Európai Filmdíjra a dokumentumfilm kategóriában. A Kék Pelikán valós eseményeket feldolgozó humoros, nosztalgikus történet a szabadságról és három jóbarátról, akik a kilencvenes években nemzetközi vonatjegyeket hamisítottak. A Filmintézet támogatásával készült alkotást már több mint 21 ezren látták moziban, és továbbra is megtalálható a hazai filmszínházak, kertmozik és szabadtéri vetítőhelyek műsorán.

Az Európai Filmakadémia a kontinens filmművészetének meghatározó alkotásait díjazza; minden páratlan évben Berlinben, minden második évben pedig egy-egy európai városban adják át ünnepélyes keretek között a nagy presztízsű Európai Filmdíjakat. A most közzétett válogatásból az akadémia tagok szavazzák meg az Európai Filmdíj jelöltjeit a dokumentumfilm kategóriában. A 37. alkalommal megrendezett díjátadó gálát a svájci Lucernben 2024. december 7-én tartják.

Az első animációs technikával készült egész estés magyar dokumentumfilm, a hazai mozikban április elején bemutatott Kék Pelikán a kilencvenes évek vonatjegyhamisítási botrányát szórakoztató formában feldolgozó, rendszerkritikus és heistfilmes elemeket felvonultató, korabeli magyar slágerekkel teli alkotás, amelyben a valós – saját hangjukon megszólaló – szereplők mellett Lévai Norman, Tegyi Kornél, Kenéz Ágoston, Börcsök Olivér, Rujder Vivien, Olasz Renátó, Thuróczy Szabolcs, Csőre Gábor, Trokán Nóra és Csoma Judit is hallhatók. A rendszerváltás utáni időszak megidézését olyan ismert magyar kultzenekarok biztosítják, mint a Bonanza Banzai, a Kispál és a Borz vagy a Hiperkarma.

Csáki a Magyar Filmszemlén és a Kecskeméti Animációs Filmfesztiválon többször díjazott, Balázs Béla-díjas író-rendező éveken át készített interjúkat azokkal az érintettekkel, akiknek az életére sorsfordító hatást gyakoroltak azok a nemzetközi utazások, melyeket a kék Pelikan indigóval hamisított vonatjegyekkel tettek meg.

A Kék Pelikán producere Felszeghy Ádám és Kázmér Miklós. Az operatőr Horváth Árpád, a vágó Szabó Dániel, a zeneszerző Tövisházi Ambrus és Preiszner Miklós. Az alkotás a Filmintézet támogatásával az Umbrella Entertainment gyártásában készült Temple Réka szakmai támogatásával a Cinemon Entertainment koprodukciójában. A film forgalmazója a JUNO11 Distribution.

Kapcsolódó
Meghamisítottuk magunknak a szabadságot, de az emlékeink legalább megmaradtak róla
A Kék Pelikan egy letűnt korszak egyszerre derűs és melankolikus megidézése, a kilencvenes éveké, amiről Csáki Lászlóé az eddigi legjobb magyar film. Kritika.